GRČKA U DEFLACIJI ČETVRTI MESEC UZASTOPNO Najviše zbog pada cena transporta i usluga smeštaja

EUVesti

7.8.2020 14:18 Autor: Julijana Vincan 0

GRČKA U DEFLACIJI ČETVRTI MESEC UZASTOPNO Najviše zbog pada cena transporta i usluga smeštaja GRČKA U DEFLACIJI ČETVRTI MESEC UZASTOPNO Najviše zbog pada cena transporta i usluga smeštaja
Inflacija u Grčkoj je, prema harmonizovanom indeksu EU, zabeležila u julu negativan rast četvrti mesec uzastopno, objavila je grčka statistička služba ELSTAT. Indeks potrošačkih... GRČKA U DEFLACIJI ČETVRTI MESEC UZASTOPNO Najviše zbog pada cena transporta i usluga smeštaja

Inflacija u Grčkoj je, prema harmonizovanom indeksu EU, zabeležila u julu negativan rast četvrti mesec uzastopno, objavila je grčka statistička služba ELSTAT.

Indeks potrošačkih cena, glavna mera opšte inflacije, iznosio je u julu minus 2,1 odsto međugodišnje, u odnosu na minus 1,9 procenata u junu.

Prema statističkim podacima, u Grčkoj je u julu registrovana deflacija od 1,8 odsto u odnosu na minus 1,6 procenta u junu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Na ovakvo kretanje inflacije najveći uticaj je imao pad cena transporta i usluga smeštaja, jer su ti sektori pretrpeli najveći udarac zbog pandemije.

Foto: Pixabay.com

Grčka je prošla kroz fazu deflacije tokom svoje višegodišnje dužničke krize, kada su smanjenje plata i penzija i dugogodišnja recesija desetkovale prihode domaćinstava.

Najveća deflacija bila je u novembru 2013. godine, kada je pad potrošačkih cena iznosio 2,9 odsto na godišnjem nivou.

Grčka je iz deflacije izašla u junu 2016. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...