HOLANDIJA POMAŽE KLM SA 3,4 MILIJARDE EVRA Paket podrške mora da odobri Evropska komisija

EUU fokusuVesti

26.6.2020 13:01 Autor: Julijana Vincan 0

HOLANDIJA POMAŽE KLM SA 3,4 MILIJARDE EVRA Paket podrške mora da odobri Evropska komisija HOLANDIJA POMAŽE KLM SA 3,4 MILIJARDE EVRA Paket podrške mora da odobri Evropska komisija
Holandska Vlada najavila je finansijsku podršku nacionalom avioprevozniku KLM u iznosu od 3,4 milijarde evra, kako bi pomogla kompaniji da preživi krizu u vazdušnom... HOLANDIJA POMAŽE KLM SA 3,4 MILIJARDE EVRA Paket podrške mora da odobri Evropska komisija

Holandska Vlada najavila je finansijsku podršku nacionalom avioprevozniku KLM u iznosu od 3,4 milijarde evra, kako bi pomogla kompaniji da preživi krizu u vazdušnom saobraćaju izazvanu pandemijom korona virusa.

Ministar finansija Vopke Hoekstra (Wopke Hoekstra) izjavio je da se paket podrške sastoji od zajma od milijardu evra i 2,4 milijarde evra garancija za bankarske kredite, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Vlada Holandije je paket pomoći uslovila sa nekoliko zahteva. KLM mora da sreže troškove za 15 odsto, zatim poboljša održivo poslovanje aviokompanije i smanji broj noćnih letova koje obavlja sa nacionalnog aerodroma „Schiphol“ na periferiji Amsterdama. Ovaj paket mora da odobri Evropska komisija, što se očekuje da će se dogoditi narednih dana.

Iz Haga je takođe saopšteno da će biti imenovan „državni agent“ koji će kontrolisati kako se troše sredstva iz paketa i obezbediti da se KLM pridržava uslova.

Foto: Pixabay.com

Hoekstra je naglasio da nalog za smanjenje troškova znači da je gubitak radnih mesta u KLM, koji zapošljava oko 30.000 ljudi, „verovatno neizbežan“.

Glavni izvršni direktor KLM Piter Elbers (Pieter Elbers) istakao je da je paket pomoći neophodan za oporavak te kompanije od krize, jer je 90 procenata njenih aviona bilo prizemljeno tokom pandemije Covid-19.

Procenjuje se da će aviokompanije širom sveta izgubiti ove godine 84 milijarde dolara, a da će prihod biti prepolovljen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...