HUAWEI NE MOŽE U SLOVENIJU Pompeo i Logar potpisali deklaraciju o bezbednosti 5G mreže

EUHi-techIzdvajamoLifestyleSvetVesti

13.8.2020 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

HUAWEI NE MOŽE U SLOVENIJU Pompeo i Logar potpisali deklaraciju o bezbednosti 5G mreže HUAWEI NE MOŽE U SLOVENIJU Pompeo i Logar potpisali deklaraciju o bezbednosti 5G mreže
Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) i ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar potpisali su u četvrtak na Bledu zajedničku izjavu o bezbednosti... HUAWEI NE MOŽE U SLOVENIJU Pompeo i Logar potpisali deklaraciju o bezbednosti 5G mreže

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) i ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar potpisali su u četvrtak na Bledu zajedničku izjavu o bezbednosti 5G mreže. Ljubljana i Vašington potvrdile su u izjavi napore za jačanje kibernetičke bezbednosti.

Slovenija i SAD saglasne su da uspostavljanje dinamičnog i elastičnog 5G ekosistema zahteva detaljnu procenu dobavljača i lanaca snabdevanja i striktno pridržavanje principa vladavine zakona, bezbednosnog okruženja, etičke prakse i usklađenosti dobavljača sa bezbednosnim standardima i najboljom praksom, navedeno je u izjavi, prenosi portal Novice.  

Prema navodima slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, izjava pokazuje koliko veliki značaj dve zemlje pridaju ispunjenju obaveza koje su šefovi država i vlada NATO zemalja preuzeli potpisom Londonske deklaracije u decembru 2019. Tom izjavom NATO države obavezale su se na održavanje bezbednosti međusobnih komunikacija, uključujući 5G tehnologiju, koja se mora zasnivati na sigurnim i otpornim sistemima, što je u skladu i sa naporima u okviru Evropske unije.

Kako prenose US News, Pompeo je posetio Sloveniju u okviru evropske kampanje za zabranu upotrebe kineske bežične 5G mreže kompanije Huawei, dok potpisana deklaracija obavezuje obe zemlje „na zaštitu privatnosti i individualnih sloboda građana SAD i Slovenije“.

Foto: Tanjug/AP

Tokom posete Sloveniji Pompeo se sastao i sa tamošnjim premijerom Janezom Janšom, a tokom dana planiran je sastanak sa predsednikom Borutom Pahorom. Ljubljanski mediji ističu da je ova  poseta američkog državnog sekretara Sloveniji usledila posle 12 godina, kao i da su teme razgovora sa domaćinima uključile proširenje političke i ekonomske saradnje, kao i jačanje novih vidova saradnje u nauci i tehnologiji.

Glas Amerike izvestio je da je Pompeo rekao u sredu u Pragu da kineska globalna moć predstavlja veću pretnju nego bivši SSSR za vreme hladnog rata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...