Biznis.rs
INVESTICIONIM PLANOM DO BOLJE POVEZANOSTI NA ZAPADNOM BALKANU Region će biti centar investicija evropskih kompanija, smatra Varhelji INVESTICIONIM PLANOM DO BOLJE POVEZANOSTI NA ZAPADNOM BALKANU Region će biti centar investicija evropskih kompanija, smatra Varhelji

INVESTICIONIM PLANOM DO BOLJE POVEZANOSTI NA ZAPADNOM BALKANU Region će biti centar investicija evropskih kompanija, smatra Varhelji

AnalizaEURegionU fokusuVesti 13.10.20. 13:12 Julijana Vincan 0

Evropskoj uniji potrebno je da Zapadni Balkan bude bolje povezan, bilo putem ili železnicom koja spaja glavne gradove međusobno ili ih povezuje s EU,... INVESTICIONIM PLANOM DO BOLJE POVEZANOSTI NA ZAPADNOM BALKANU Region će biti centar investicija evropskih kompanija, smatra Varhelji

Evropskoj uniji potrebno je da Zapadni Balkan bude bolje povezan, bilo putem ili železnicom koja spaja glavne gradove međusobno ili ih povezuje s EU, bilo ultrabrzim širokopojasnim internetom, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi) i istakao da je zato Evropska komisija donela opsežan privredni i investicioni plan za ZB. 
 
EU je budućnost Zapadnog Balkana, naglasio je Varhelji u autorskom tekstu za N1 „Napredak i povezivanje zapadnog Balkana na putu prema EU“, u kome je detaljno objasnio privredni i investicioni plan za ZB. 
 
„Povezanost je vrlo važna za živote ljudi, preduzeća i privreda regiona, pogotovo sad kad podstičemo oporavak nakon pandemije korona virusa“, smatra evropski komesar. 

Oliver Varhelji
Foto: Tanjug

Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje, Tirana su u srcu Evrope. Ipak, ukazuje Varhelji, putovanje i trgovina među njima i iz njih u druge gradove Evrope traju dvostruko duže nego između mnogo udaljenijih gradova.

Kako kaže, to su glavni razlozi zbog kojih je EK prošle nedelje predstavila opsežan privredni i investicioni plan za ZB. Razlika u privrednom razvoju između regiona ZB i EU dodao je, mora što pre da nestane.

Planom se, objašnjava, predviđa mobilizacija do devet milijardi evra za glavne investicije u području saobraćaja, energetike, zatim zelene i digitalne tranzicije, kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mesta.

„Osim toga, njime se želi povećati ulagački kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu jamstva za ZB, s ciljem prikupljanja ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra“, naveo je Varhelji.

Evropska unija
Foto: Piaxabay.com

Bolja povezanost će, dodaje, dati snažan i direktan podsticaj trgovini i ulaganjima i tako pomoći u stvaranju stabilnih tržišnih privreda.

„Nudimo i saradnju u stvaranju privrede utemeljene na znanju pružanjem pomoći malim i srednjim preduzećima, novoosnovanim preduzećima, kao i industriji istraživanja i razvoja“, naglasio je Varhelji.

Poručuje i da privrede na ZB moraju da budu prilagođene stanovnicima. Zato je potrebno rešiti problem neusklađenosti ponude veština i potreba na tržištu rada. Odliv mozgova mora se pretvoriti u cirkulaciju znanja, posebno među mladima.

Žene na poslu
Foto: Pexels.com

U okviru plana pokreće se i zeleni program za ZB

Varhelji je objasnio da su zelena i digitalna tranzicija prioriteti EU za sopstveni oporavak. Kao i da žele da podupru region ZB u skladu sa stvarnim stanjem na terenu, kako bi se rešio problem zagađenja i stvorile održive poslovne prilike u svim privredama.

Naglasak će biti na dekarbonizaciji, čistoj energiji, čistoj životnoj sredini i digitalnoj transformaciji, uključujući uvođenje ultrabrzog širokopojasnog interneta, dodao je evropski komesar.

Gasovodne cevi
Foto: Pixabay.com

Navodi da gas, uz obnovljive izvore energije, ima izuzetno važnu prelaznu ulogu što bržem prestanku korišćenja uglja.

Želimo da dovedemo gas na ZB kako bi bili dostupni što različitiji izvori energije i smanjila se zavisnost. Kasnije bi se na tom osnovu uvodila dugoročnija, klimatski neutralna rešenja poput vodonika“, istakao je Varhelji.

Međunarodne finansijske institucije spremne su, prema njegovim rečima, da podupru taj ambiciozni plan.

„Regionalna privredna integracija šest partnera ne znači skretanje s evropskog puta, već stvara direktnu privrednu priliku za rast, savladavanje privredne krize povezane s bolešću Covid-19, modernizaciju privrede u skladu s prioritetima EU i njihovo približavanje unutrašnjem tržištu EU“.

Poslovni sastanak
Foto: Pixabay.com

Privredni i investicioni plan usko povezan s reformama

Privredni i investicioni plan, po njemu, usko je povezan s reformama. Posebno na području vladavine prava koje su i dalje u središtu procesa proširenja. Potrebne su, ističe, i kao podrška tom planu, jer se njima povećava poverenje preduzetnika i stvara bolja klima za ulaganje.

Komisija je zajedno s planom donela i paket za proširenje u kojem procenjuje tekuće osnovne reforme na ZB i svojim partnerima daje preporuke i smernice za sedeće korake.

„Od prvog dana mandata ove komisije vrlo je jasno da je ZB jedan od naših prioriteta. Neumorno radimo na tome da se region što brže i što više približi EU i pritom nastojimo da postignemo tri cilja: dati novi zamah procesu proširenja, otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom i ubrzati privrednu konvergenciju s EU“, objasnio je on.

Varhelji napominje da će se region konsolidovati kao investicijsko  središte za evropska preduzeća, kao i da će postati vidljiviji ulagačima koji nastoje da smanje udaljenost od tržišta EU i diverzifikuju  snabdevanje.

„Na ovome ćemo raditi zajedno kako bismo već u idućih pet godina stvorili novo privredno i socijalno okruženje“, dodao je on.

Nema komentara.

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *