NEMAČKA PONOVO POD KLJUČEM Najveće gubitke pretrpeće ugostitelji i industrija zabave

EUVesti

2.11.2020 08:55 Autor: Julijana Vincan 0

NEMAČKA PONOVO POD KLJUČEM Najveće gubitke pretrpeće ugostitelji i industrija zabave NEMAČKA PONOVO POD KLJUČEM Najveće gubitke pretrpeće ugostitelji i industrija zabave
Nemačku ekonomiju će nove mere zatvaranja, koje stupaju na snagu u ponedeljak, koštati oko 19,3 milijarde evra, predviđa berlinski Institut za ekonomska istraživanja (DIW).... NEMAČKA PONOVO POD KLJUČEM Najveće gubitke pretrpeće ugostitelji i industrija zabave

Nemačku ekonomiju će nove mere zatvaranja, koje stupaju na snagu u ponedeljak, koštati oko 19,3 milijarde evra, predviđa berlinski Institut za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tokom jednomesečnog zatvaranja, prognozira DIW, mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi evra. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubiće 2,1 milijardu evra.

Trgovinu će drugo ovogodišnje zaključavanje koštati 1,3 milijardi evra, a industriju 5,2 milijarde evra. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

Zaštitne maske i ljudi na ulici
Foto: Tanjug/AP

DIW ipak predviđa da će sledeće godine nemačka ekonomija početi da se oporavlja, ali samo uz uslov efikasne kontrole širenja korona virusa.

Nemačka Vlada spremna je da nadoknadi preduzećima značajan deo očekivanog prometa za novembar. Manjim firmama sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 odsto prometa.

Kancelarka Angela Merkel naglasila je da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mere u ukupnom iznosu do 10 milijardi evra.

Nemačka kancelarka Alngela Merkel
Foto: Tanjug/AP

Zatvaraju se restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti, ali će moći da prodaju hranu i piće za poneti. Teretane, saloni za tetoviranje, bazeni, saloni lepote, pozorišta, bioskopi i koncertne dvorane prestaće sa radom.

Sve fudbalske utakmice Bundeslige održaće se u novembru bez publike.

Za razliku od prolećnog karantina, vrtići, škole, frizeri i prodavnice ostaće otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim merama. U hotelima bi trebalo da se boravi samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...