OPORAVAK GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE U EU Rast u junu u odnosu na maj, ali manje se gradilo nego lane

EUIzdvajamoVesti

20.8.2020 15:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPORAVAK GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE U EU Rast u junu u odnosu na maj, ali manje se gradilo nego lane OPORAVAK GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE U EU Rast u junu u odnosu na maj, ali manje se gradilo nego lane
Proizvodnja u građevinarstvu u junu 2020. u Evrozoni porasla je za 4,0 odsto u odnosu na maj iste godine, a u celoj Evropskoj uniji... OPORAVAK GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE U EU Rast u junu u odnosu na maj, ali manje se gradilo nego lane

Proizvodnja u građevinarstvu u junu 2020. u Evrozoni porasla je za 4,0 odsto u odnosu na maj iste godine, a u celoj Evropskoj uniji za 2,9 odsto, saopštila je evropska Kancelarija za statistiku, Eurostat, na bazi preliminarne procene.

U poređenju sa junom prošle godine, u šestom mesecu 2020. produkcija u građevinarstvu opala je za 5,9 odsto u Evrozoni i 5,8 odsto u celoj EU. Obim izgradnje objekata (poslovne i stambene zgrade) u junu ove godine u Evrozoni povećan je za 4,5 odsto u odnosu na maj, a izgradnja infrastukture za 2,3 odsto.

Kada je reč o svih 27 država EU izgradnja poslovnih i stambenih objekata prosečno je porasla u junu 2020. u odnosu na maj iste godine za 3,2 odsto, a infrastrukturnih objekata za 1,8 odsto. Prema podacima koji su bili dostupni Eurostatu, najveći rast građevinske industrije na mesečnom nivou zabeležen je u Francuskoj (12 odsto), Mađarskoj (6,1) i Bugarskoj (4,7), dok su najveći pad imale Slovenija (-7,1 odsto), Švedska (-6,6) i Slovačka (-4,9).

Poređenje na godišnjem nivou pokazuje da je u Evrozoni u junu ove godine u poređenju sa istim mesecom 2019. izgradnja poslovnih i stambenih objekata manja za 6,6 odsto, dok je izgradnja infrastrukture smanjena za 2,6 odsto. Na nivou cele EU izgradnja poslovnih i stambenih zgrada opala je za 6,2 odsto, a infrastrukture za 3,2 odsto.

Najveći pad u građevinskoj industriji zabeležen je u Slovačkoj (-17,8 odsto), Mađarskoj (-15,7) i Sloveniji (-15,3), dok su rast imale Rumunija (6,9 odsto), Nemačka (1,4), Finska (1,2) i Holandija (0,8).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...