Nada u poboljšanje ekonomskih uslova u bliskoj budućnosti sve manja

Pad poverenja investitora u nemačku privredu u septembru

BiznisEUInvesticije

17.9.2024 17:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad poverenja investitora u nemačku privredu u septembru Pad poverenja investitora u nemačku privredu u septembru
Poverenje investitora u nemačku privredu dodatno je oštro palo u septembru. Indeks poverenja, koji izračunava Nemački centar za evropska istraživanja (ZEW), pao je u... Pad poverenja investitora u nemačku privredu u septembru

Poverenje investitora u nemačku privredu dodatno je oštro palo u septembru. Indeks poverenja, koji izračunava Nemački centar za evropska istraživanja (ZEW), pao je u odnosu na avgust sa 19,2 boda na 3,6 bodova.

Analitičari su očekivali znatno manji pad, smatrajući da će se vrednost pokazatelja zaustaviti na 16,6 bodova, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pokazatelj je oštro pao već u avgustu, za 22,6 bodova, što je najgori pad u poslednje dve godine, javlja AFP.

„Nada u poboljšanje ekonomskih uslova u bliskoj budućnosti je sve manja“, rekao je predsjednik ZEW-a, Akim Vombah (Achim Wambach) i dodao da je pad uzrokovan nižim očekivanjima u pogledu ekonomskog rasta za celu evrozonu, posebno za Nemačku.

Evropska centralna banka (ECB) je prošle sedmice ponovo intervenisala, kako bi smanjila kamatne stope, ali to nije popravilo raspoloženje investitora.

“Čini se da je većina ispitanika već uzela u obzir odluku ECB-a u svojim očekivanjima”, rekao je Vombah.

Nemačka privreda, koja se smatra najvećom u Evropi, prošle godine je pala kao jedina velika ekonomija, nakon što se borila s visokom inflacijom.

Nemački bruto domaći proizvod (BDP) je u drugom tromesečju neočekivano pao 0,1 odsto u odnosu na prvo, ali je u prvom ojačao 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

  • SUNCE

    18.9.2024 #1 Author

    Neverovatno je kako je Amrika svojim politickim potezima uspela da unisti najjaci evropsku ekonominu kao sto je Nemacka.

    Odgovori

  • SUNCICA

    22.9.2024 #2 Author

    To je sve povezano sa ratnim desavanjima u Rusiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.