POLJSKA U PRVOJ RECESIJI OD NAPUŠTANJA KOMUNIZMA Pad BDP u drugom kvartalu 8,9 odsto

EUIzdvajamoVesti

17.8.2020 11:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

POLJSKA U PRVOJ RECESIJI OD NAPUŠTANJA KOMUNIZMA Pad BDP u drugom kvartalu 8,9 odsto POLJSKA U PRVOJ RECESIJI OD NAPUŠTANJA KOMUNIZMA Pad BDP u drugom kvartalu 8,9 odsto
Poljska, najveća ekonomija među članicama EU iz srednje i istočne Evrope, prema prvoj proceni tamošnjih statističara, našla se u prvoj recesiji od pada komunizma... POLJSKA U PRVOJ RECESIJI OD NAPUŠTANJA KOMUNIZMA Pad BDP u drugom kvartalu 8,9 odsto

Poljska, najveća ekonomija među članicama EU iz srednje i istočne Evrope, prema prvoj proceni tamošnjih statističara, našla se u prvoj recesiji od pada komunizma na prelazu između osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Nakon 0,4 odsto tromesečnog pada u prvom kvartalu, poljski BDP smanjio se za 8,9 procenata u drugom tromesečju. Poljska koja ima gotovo 38 miliona stanovnika, smatra se jednom od najbrže rastućih ekonomija u EU i jednim od njenih ekonomskih motora, a izbegla je recesiju u poslednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi pre 10 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Indikator.ba.

Dva uzastopna tromesečja s padom BDP označavaju da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju. U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen za 7,9 odsto, nakon što je u prva tri meseca bio za 1,7 odsto viši.

Prošle godine, Poljska je zabeležila 4,1 odsto ekonomskog rasta, u odnosu na 5,3 odsto godinu dana ranije. Prema analitičarima, očekuje se da će se ekonomija oporaviti u narednim kvartalima, ali se predviđa da će BDP biti za 3,4 odsto manji ove godine, prema vladinim prognozama. Za narednu godinu, Evropska komisija prognozira rast ekonomije za 4,1 odsto u toj zemlji.

Od stabilno rastućih ekonomija u srednjoj i istočnoj Evropi, Češka, Slovačka, Mađarska, Letonija i Litvanija našle su se u recesiji u drugom tromesečju. Za sada su je Rumunija i Bugarska izbegle zbog minimalnog rasta u prva tri mjeseca godine, dok za Estoniju nisu dostupni podaci. Podaci za Sloveniju biće poznati krajem meseca.

 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...