POMOĆ OD 3,3 MILIJARDE EVRA REGIONU Varhelji o saradnji EU i Zapadnog Balkana tokom korona krize

EUVesti

12.6.2020 15:34 Autor: Julijana Vincan 0

POMOĆ OD 3,3 MILIJARDE EVRA REGIONU Varhelji o saradnji EU i Zapadnog Balkana tokom korona krize POMOĆ OD 3,3 MILIJARDE EVRA REGIONU Varhelji o saradnji EU i Zapadnog Balkana tokom korona krize
Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi), izjavio je da je EU pri izbijanju pandemije korona virusa obezbedila trenutnu finansijsku pomoć Zapadnom Balkanu... POMOĆ OD 3,3 MILIJARDE EVRA REGIONU Varhelji o saradnji EU i Zapadnog Balkana tokom korona krize

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi), izjavio je da je EU pri izbijanju pandemije korona virusa obezbedila trenutnu finansijsku pomoć Zapadnom Balkanu u obliku medicinske opreme, za šta je izdvojeno 80 miliona evra.

Izdvajamo i 455 miliona evra za „drugi deo krize“, odnosno, otklanjanje ekonomskih posledica. Tu je fokus na podršci ekonomijama, malim i srednjim preduzećima i obezbeđivanju likvidnosti kroz bankarski sistem kao makrofinansijsku pomoć za pet zemlja regiona. Sve zajedno, ovaj važan paket iznosi 3,3 milijarde evra pomoći regionu„, rekao je Varhelji.

Naveo je da je EU tokom pandemije uključila zemlje Zapadnog Balkana u mnoge inicijative rezervisane za zemlje članice, kao što su to zeleni koridori. „Pozdravljam svaku zemlju na Zapadnom Balkanu što je razumela važnost ovih inicijativa i primenila ih u okvirima još neviđene regionalne saradnje, koju želimo da nastavimo kroz plan za ekonomski razvoj“, poručio je Varhelji.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Upravo će plan za ekonomski razvoj koji je planiran da bude predstavljen na jesen biti važan deo obnovljene strategije proširenja. „To će biti ključni instrument za opravak nakon pandemije, koji bi trebalo da obezbedi i srednjoročnu i dugoročnu ekonomsku strategiju za ceo region. Očekujem da ćemo sa ovim poslednjim elementom uspostaviti važnost EU i saradnje EU i Zapadnog Balkna u regionu“, zaključio je Varhelji.

Komesar za porširenje je tokom panela na „Delfi“ Ekonomskom forumu podsetio da je Evropska komisija usvojila preporuke za zemlje članice u pogledu uklanjanja restrikcija za putovanja na spoljnim granicama EU, i predložila da se granice prema Zapadnom Balkanu otvore od 1. jula.

Varhelji je dodao da je Komsija preporučila i povećanje IPA fondova za naredni sedmogodišnji period, koji bi trebalo da iznosi 14,5 milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...