PREPORUKA EK ZA ŠENGENSKI PROSTOR Da granice ostanu zatvorene do 15. juna

EUVesti

9.5.2020 07:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREPORUKA EK ZA ŠENGENSKI PROSTOR Da granice ostanu zatvorene do 15. juna PREPORUKA EK ZA ŠENGENSKI PROSTOR Da granice ostanu zatvorene do 15. juna
Evropska komisija (EK) uputila je preporuku državama članicama Evropske Unije i pridruženim članicama Šengenske unije da zadrže meru o zatvaranju spoljnih granica do 15.... PREPORUKA EK ZA ŠENGENSKI PROSTOR Da granice ostanu zatvorene do 15. juna

Evropska komisija (EK) uputila je preporuku državama članicama Evropske Unije i pridruženim članicama Šengenske unije da zadrže meru o zatvaranju spoljnih granica do 15. juna, odnosno da je produže za 30 dana, zbog pandemije Covid-19.

EK je upozorila da uprkos napretku u mnogim zemljama situacija sa širenjem zaraze korona virusa „ostaje krhka u Evropi i širom sveta“ i pozvala na „kontinuirane mere“ za sprečavanje širenja zaraze.  Ukidanje ograničenja putovanja trebalo bi stoga da se sprovodi na „fazni i koordiniran način“ kako bi se sprečio drugi talas infekcije, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), objavljeno je na sajtu EK.

„Vraćanje normalnog funkcionisanja šengenskog prostora slobodnog kretanja naš je prvi cilj čim zdravstvena situacija to dozvoli. Ograničenja u slobodnom kretanju i kontrole na unutrašnjim granicama moraće postepeno da budu ukinute pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i dozvolimo pristup“ licima iz trećih zemalja za nebitna putovanja, navela je Johanson.

Zemlje članice EU zatvorile su granice za putnike izvan Šengenske unije u martu, u cilju sprečavanja širenja epidemije, a istovremeno mnoge zemlje EU zatvorile su svoje unutrašnje granice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...