RAST FRANCUSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Potrošnja domaćinstava najviše doprinela

EUVesti

30.10.2020 09:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

RAST FRANCUSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Potrošnja domaćinstava najviše doprinela RAST FRANCUSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Potrošnja domaćinstava najviše doprinela
BDP Francuske porastao je za 18,2 odsto u trećem kvartalu, prema novim podacima nacionalnog statističkog zavoda INSEE. To je više od očekivanja i više... RAST FRANCUSKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Potrošnja domaćinstava najviše doprinela

BDP Francuske porastao je za 18,2 odsto u trećem kvartalu, prema novim podacima nacionalnog statističkog zavoda INSEE. To je više od očekivanja i više od smanjenja francuske ekonomije u drugom kvartalu, kada je zabeležen pad za 13,7 procenata.

Bez obzira na to, francuska ekonomija ostaje manja nego pre početka pandemije, prenosi Guardian. Prema podacima INSEE najveći doprinos rastu BDP u trećem kvartalu dala je potrošnja domaćinstava, koja je porasla za 17,3 odsto, a bila je za 2,1 niža nego u trećem kvartalu prošle godine.

Državni rashodi bili su za 0,4 odsto veći nego pre godinu dana, a u periodu od jula do septembra porasli su za 15,4 odsto, zbog troškova borbe protiv epidemije i podsticanja ekonomije.

Poslovne investicije opale su za 5,1 odsto na godišnjem nivou, uprkos tome što su u trećem kvartalu porasle za 23,3 odsto. Francuski izvoz porastao je u trećem tromesečju za 23,2 procenta, a uvoz 16 odsto.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) upozorio je da će poslednji kvartal 2020. godine biti težak. Govoreći za France Inter radio Le Mer rekao je da očekuje ukupni pad ekonomije u 2020. za 11 odsto.
U Francuskoj će u petak stupiti na snagu mere za sprečavanje širenja korona virusa, među kojima su zaključavanje, obavezan rad od kuće i izlazak iz kuće samo u slučaju nužde.

Zbog ponovnog zaključavanja zemlje, u prodavnicama su se u četvrtak stvorile gužve, a među najtraženijim proizvodima bili su testenine i toalet papir, ali i toneri za štampač i elektronski delovi za rad od kuće, prenosi portal Tanjug, pozivajući se na France info.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...