VIŠE INVESTICIJA UZ SERTIFIKATE POSLOVNE OTVORENOSTI Gradovima Balkana BFC pruža razvojne mogućnosti

BiznisEUVesti

24.9.2020 14:31 Autor: Julijana Vincan 0

VIŠE INVESTICIJA UZ SERTIFIKATE POSLOVNE OTVORENOSTI Gradovima Balkana BFC pruža razvojne mogućnosti VIŠE INVESTICIJA UZ SERTIFIKATE POSLOVNE OTVORENOSTI Gradovima Balkana BFC pruža razvojne mogućnosti
Gradovi širom Balkana uz BFC sertifikate poslovne otvorenosti (Business Friendly Certificate) privlače tri puta više investicija. Podaci govore da gradovi koji su, zahvaljujući podršci... VIŠE INVESTICIJA UZ SERTIFIKATE POSLOVNE OTVORENOSTI Gradovima Balkana BFC pruža razvojne mogućnosti

Gradovi širom Balkana uz BFC sertifikate poslovne otvorenosti (Business Friendly Certificate) privlače tri puta više investicija.

Podaci govore da gradovi koji su, zahvaljujući podršci Nemačke, prošli složen proces sertifikacije i stvorili partnerstva između privatnog i javnog sektora i dobili sertifikat poslovne otvorenosti, privlače tri puta više investicija, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Gradovi Zenica, Tuzla, Banja Luka, Veles, Podgorica, Novi Sad i Leskovac, samo su neki od gradova kojima su dodeljeni sertifikati poslovne otvorenosti BFC. Ta mreža uspostavljena je uz podršku GIZ i projekta Otvorenog regionalnog fonda – Modernizacija opštinskih usluga.

Ljudi na ulici
Foto: Pexels.com

Uz BFC sertifikate otvaraju se mogućnosti za razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, a naročito kroz develoPPP.de program. Kroz njega GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona.

Finansijska sredstva obezbeđuje Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), s ciljem većeg uključivanja privatnog sektora u razvojne inicijative i poslovne mogućnosti.

Fabrika
Foto: Tanjug

Kako je navedeno, dobar primer su firme SEKOPAK iz Srbije, EKOPAK iz Bosne i Hercegovine i PAKOMAK iz Severne Makedonije. Naime, one su nedavno započele zajednički projekat, kako bi omogućile finansijski efikasne lance reciklaže stakla u tim zemljama.

Zajedno sa BFC partnerima iz Jugoistočne Evrope, projekat će razviti i testirati opštinske modele za uspostavljanje odgovarajućih sistema prikupljanja otpadnog stakla.

Na osnovu rezultata sačiniće se smernice sa najboljim iskustvima i distribuirati ostalim opštinama u regionu, dodato je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...