EVRO U HRVATSKOJ OD 1. JANUARA 2023. Nacionalni plan zamene valute u završnoj fazi

NovacRegionVesti

3.9.2020 15:53 Autor: Ljiljana Begović 0

EVRO U HRVATSKOJ OD 1. JANUARA 2023. Nacionalni plan zamene valute u završnoj fazi EVRO U HRVATSKOJ OD 1. JANUARA 2023. Nacionalni plan zamene valute u završnoj fazi
Iako je izbijanje pandemije korona virusa snažno pogodilo hrvatsku privredu i javne finansije, uvođenje evra 1. januara 2023. godine je ostvarivo, istakao je guverner... EVRO U HRVATSKOJ OD 1. JANUARA 2023. Nacionalni plan zamene valute u završnoj fazi

Iako je izbijanje pandemije korona virusa snažno pogodilo hrvatsku privredu i javne finansije, uvođenje evra 1. januara 2023. godine je ostvarivo, istakao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Hrvatski guverner kaže da očekuje brz ekonomski oporavak , i naglašava da je važno ispunjavanje preostalih mastriških odredbi, kao i reformskih mera na koje se vlada obavezala u zahtevu za ulazak u evropski mehanizam – ERM II.

„Sada je u izradi Nacionalni plan zamene hrvatske kune evrom, kako bismo bili spremni da evro uvedemo već prvog dana 2023. Taj projekat, koji se radi s Vladom, u završnoj fazi je i uskoro će biti predstavljen, a usvajanje i početak sprovođenja plana se očekuju na jesen“, istakao je Vujčić.

Foto: Pixabay.com

Nacionalni plan predviđa i aktivnosti informisanja građana o svim važnim pitanjima uvođenja evra, najavio je Vujčić, podsećajući kako ankete pokazuju da skeptični građani najčešće strahuju od smanjenja životnog standarda i povećanja cena.

„Na zasedanju EU u julu 2022. očekuje se potvrda da Hrvatska ispunjava sve uslove. Vlada se obavezala da do marta 2022. godine sprovede dodatne reformske mere iz područja jačanja okvira za borbu protiv pranja novca, smanjenja administrativnog i finansijskog opterećenja za privredu, poboljšanja korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i jačanje nacionalnog stečajnog okvira“, rekao je Vujčić, prenosi portal Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...