NAKON PREDLOGA BRISELA DA IZBOR VAKCINE BUDE SLOBODAN

Evropa otvara vrata za turiste iz Kine

IzdvajamoSvetVesti

21.3.2021 16:18 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evropa otvara vrata za turiste iz Kine Evropa otvara vrata za turiste iz Kine
Pre pandemije Covid-19 Kina je bila najbrže rastuće evropsko tržište međunarodnog turizma i nepresušni izvor gostiju sa oko pet miliona posetilaca godišnje. Kineski turisti... Evropa otvara vrata za turiste iz Kine

Pre pandemije Covid-19 Kina je bila najbrže rastuće evropsko tržište međunarodnog turizma i nepresušni izvor gostiju sa oko pet miliona posetilaca godišnje. Kineski turisti trošili su više od 250 milijardi evra godišnje na putovanja širom sveta. Među njihovim omiljenim destinacijama su Francuska, Italija i Španija, čiji turizam je sada u beznađu.

Evropski turistički sektor drastično je pogođen pandemijom, a nade operatora usmerene su u uspešan program masovne vakcinacije nakon kojeg bi mogao uslediti postepeni oporavak, prenosi Euronews. Predlogom za uvođenje “digitalnog zelenog sertifikata“, odnosno propusnice za putovanja za građane država članica, Evropska unija nagovestila je po kojem modelu bi se mogla otvoriti za putnike iz trećih zemalja.

Potrošnja kineskih turista na međunarodnim putovanjima od 2008. do 2019. godine (u milijardama dolara)

Da bi osigurala jednake uslove za sve države članice EU, Evropska komisija predložila je prošle nedelje da se građanima izdaju besplatni „digitalni zeleni sertifikati“, kojima će moći dokazati da su vakcinisani protiv korona virusa, kao i da su negativno testirani na prisustvo virusa ili da su se oporavili od zaraze. Sertifikat bi trebalo da olakša “sigurno i slobodno kretanje“ unutar EU tokom pandemije.

U tekstu predloga EK navedeno je da bi sve države članice trebalo automatski da priznaju sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, ali da vlade država članica imaju pravo da priznaju i ostale vakcine. “Države članice mogu da prihvate i druge vakcine“, navodi Evropska komisija. Ovu formulaciju treba razumeti kao kompromis Brisela prema državama poput Mađarske, koja je odobrila kinesku vakcinu “Sinopharm“, a pre toga i rusku “Sputnik V“.

Po logici stvari, Evropa je potencijalno rešila i buduće kriterijume za prijem putnika iz trećih zemalja, među kojima su svakako Kinezi. Naravno, pod uslovom da predlog EK nude potvrđen u Evropskom parlamentu. Ko je jednom video kineske turiste kako strpljivo čekaju u redovima na ulazak u najskuplje butike Barselone, Pariza i Rima, neće oklevati da im ponovo ponudi gostoprimstvo. Pored mediteranskih zemalja, popularne destinacije za kineske turiste su zapadna, centralna i severna Evropa.

Broj putovanja iz Kine u Evropu 2019. (u milionima)

Prema navodima čelnika vodećih turističkih organizacija za transfere kineskih gostiju u Evropu, oni žele da obiđu što je moguće više mesta. “Kineski turisti žele maksimalno da iskoriste svoje putovanje u Evropu. Nemaju puno slobodnog vremena, a za većinu to je putovanje na koje se ide jednom u životu“, navode u organizaciji Dragon Trail Interactive.

Kineski turisti sve više su u Evropu putovali pojedinačno ili sa porodicama, iako su dolasci u grupama i dalje najčešći način putovanja. Jedan od novih trendova, koji je kao i sve prekinula pandemija, bio je cvetni turizam. Naročito popularni su bili obilasci polja lavande na jugu Francuske i uzgajališta lala u Holandiji.

DTI navodi da zbog jezičkih barijera, prijava za vizu i kulturnih razlika, oko 70 odsto turista iz Kine putuje u grupama u Evropu. Prema podacima iz 2019. prosečni pojedinačni putni trošak kineskog turiste u Evropi je oko 1.500 evra (12.000 juana). Dve trećine putnika iz Kine su žene. Velika većina kineskih turista su u srednjim i starijim godinama.  

Foto: Pixabay.com

Evropski aerodromi počeli su još pre pandemije da uvode nove načine plaćanja – Alipay i Unionpay, koje koriste Kinezi. Takođe, na nekim aerodromima omogućeno im je da koriste najpopularniju tamošnju aplikaciju WeChat za dobijanje svih korisnih informacija, a u pojedinim radnjama mogu da plaćaju skeniranjem QR koda, što je navika kineskih potrošača, koji retko barataju gotovim novcem, podseća ETN.

Kineska vlada najavila je takođe prošle nedelje da planira da olakša zahteve za ulazak putnika iz inostranstva, ali pod jednim uslovom – da su zaštićeni od korona virusa vakcinom kineske proizvodnje. Saopštenje je izdala kineska ambasada u SAD, navodeći da će omogućiti “olakšice za vize“ američkim državljanima koji su vakcinisani kineskim cepivom. To bi, prema rečima kineskog ambasadora, trebalo da posluži obnavljanju “međusobne razmene između Kine i drugih zemalja“, prenosi Fortune.

Kina je nedavno dozvolila strancima ulazak u zemlju samo ukoliko imaju važeće dozvole boravka ili je razlog njihovog dolaska sahrana člana uže porodice. Najava novih mogućnosti proširuje krug putnika iz inostranstva, na poslovne putnike i one koji posećuju rođake, navodi Today Online, pozivajući se na AFP.

  • GocaBG

    21.3.2021 #1 Author

    Na sve ce da pristanu samo da im se kinezi vrate kao turisti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...