Ministri spoljnih poslova EU usaglasili program koji će imati ista obeležja kao kineski „Pojas i put“

Evropa usvojila infrastrukturni plan kojim želi da parira Kinezima

EUVesti

12.7.2021 21:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropa usvojila infrastrukturni plan kojim želi da parira Kinezima Evropa usvojila infrastrukturni plan kojim želi da parira Kinezima
Ministri inostranih poslova Evropske unije dogovorili su u ponedeljak da pokrenu infrastrukturni plan koji će povezati evropski blok sa svetom, a koji će biti... Evropa usvojila infrastrukturni plan kojim želi da parira Kinezima

Ministri inostranih poslova Evropske unije dogovorili su u ponedeljak da pokrenu infrastrukturni plan koji će povezati evropski blok sa svetom, a koji će biti suparnički sa kineskom inicijativom „Pojas i put“.

Plan „povezivanja“ započeće već 2022. godine, prema ambicioznom planu koji su ministri upravo dogovorili.

„Vidimo da Kina koristi ekonomska i finansijska sredstva, kako bi povećala svoj politički uticaj svuda u svetu. Ne možemo samo da se žalimo zbog toga, moramo ponuditi alternative. Važno je da u ovome Evropa blisko sarađuje i koordinira akcije sa SAD“, rekao je posle ministarskog sastanka nemački ministar inostranih poslova Heiko Mas (Heiko Maas) novinarima.

Evropska unija je već potpisala partnerstva sa Japanom i Indijom, radi koordinacije transportnih, energetskih i digitalnih projekata, koji povezuju Evropu i Aziju.

Prema navodima agencije Reuters, plan je, zapravo, odgovor na sumnje u vezi sa ciljevima kineskih infrastrukturnih inicijativa širom sveta. Inače, i Japan i Indija su već izrazile svoju zabrinutost zbog kineskog projekta „Pojas i put“, jer smatraju da on primorava zemlje da preuzmu ogromne dugove koje plaćaju Kini.

Kako Reuters tvrdi, to se desilo „sa Crnom Gorom, koja se 2014. godine zadužila kod kineskih državnih banaka za skoro milijardu dolara kako bi finansirala deonicu puta od 41 kilometara. Ova suma je bila pretnja da zemja bankrotira“.

Od 2013. godine, Kina je pokrenula građevinske projekte u više od 60 zemalja sveta.

Prošlog meseca, lideri zemalja članica G7 na samitu u Londonu usvojili su deklaraciju o pokretanju inicijative „Izgradimo bolji svet“. Međutim, Evropa je, ipak, odlučila da napravi svoj infrastrukturni plan koji bi bio u koordinaciji sa onima koje pokreću njeni saveznici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...