EVROPSKA INVESTICIONA BANKA PODRŽAVA EKONOMSKO-INVESTICIONI PLAN EU ZA ZAPADNI BALKAN Ulaganja u infrastrukturu, „zelenu“ ekonomiju i digitalizaciju

EUInvesticijeNovacRegionVesti

11.11.2020 12:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA PODRŽAVA EKONOMSKO-INVESTICIONI PLAN EU ZA ZAPADNI BALKAN Ulaganja u infrastrukturu, „zelenu“ ekonomiju i digitalizaciju EVROPSKA INVESTICIONA BANKA PODRŽAVA EKONOMSKO-INVESTICIONI PLAN EU ZA ZAPADNI BALKAN Ulaganja u infrastrukturu, „zelenu“ ekonomiju i digitalizaciju
Evropska investiciona banka (EIB) pozdravila je spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, navodi se u saopštenju. U okviru... EVROPSKA INVESTICIONA BANKA PODRŽAVA EKONOMSKO-INVESTICIONI PLAN EU ZA ZAPADNI BALKAN Ulaganja u infrastrukturu, „zelenu“ ekonomiju i digitalizaciju

Evropska investiciona banka (EIB) pozdravila je spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, navodi se u saopštenju.

U okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnim i održivim modelima ekonomije zasnovanih na znanju, navodi se u saopštenju.

Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer izrazio je spremnost Banke Evropske unije da svojim investicijama direktno podrži sprovođenje ovih planova. Grupa Evropske investicione banke, koja u svom sastavu pored EIB ima i Evropski investicioni fond (EIF), povećaće investicije u privatni sektor i omogućiti nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan.

Foto: Wikipedia.org

Kako je naglašeno, pored EIB grupe i ostali učesnici na Samitu u Sofiji spremni su da podrže realizaciju Zelene agende i pomognu stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

EIB će kao klimatska banka EU, obezbediti finansijsku i tehničku podršku za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji regiona, uključujući postepenu diversifikaciju energetskog sektora uvođenjem obnovljivih i održivih izvora energije kako bi region postepeno smanjio emisije ugljendioksida. Ova inicijativa ima za cilj da pomogne Evropi da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent u skladu sa planovima iz „Zelenog dogovora“ Evropske komisije, navodi se u saopštenju.

EIB će takođe pojačati investicije u projekte koji omogućavaju digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana. Uvođenje „pametnih“, digitalnih tehnologija doprineće održivom i inkluzivnom rastu ekonomija u regionu.

Investicije u digitalizaciju ubrzaće oporavak i razvoj privatnog sektora, poboljšati efikasnost i sposobnost javne administracije da funkcioniše čak i u izazovima poput pandemije Covid-19. Izgradnja bolje energetske, digitalne i transportne mreže koje je EIB spremna da podrži pozitivno će uticati na razvoj regionalne ekonomije kroz efikasniju trgovinsku razmenu, povećanu konkurentnost preduzeća i otvaranje novih radnih mesta, ističe se u saopštenju EIB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...