OPORAVAK EU BRŽI OD OČEKIVANOG

Evropska komisija procenjuje rast Unije od 3,7 odsto u ovoj godini

AnalizaEUU fokusuVesti

11.2.2021 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska komisija procenjuje rast Unije od 3,7 odsto u ovoj godini Evropska komisija procenjuje rast Unije od 3,7 odsto u ovoj godini
Ekonomija Evropske Unije ostvariće u 2021. rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 3,7 odsto, a u 2022. rast od 3,9 procenata, navodi se u... Evropska komisija procenjuje rast Unije od 3,7 odsto u ovoj godini

Ekonomija Evropske Unije ostvariće u 2021. rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 3,7 odsto, a u 2022. rast od 3,9 procenata, navodi se u Zimskim ekonomskim prognozama Evropske komisije (EK).

Prema procenama EK, Evropska unija je u prošloj godini zabeležila ekonomski pad od 6,3 odsto. Evropska komisija očekuje da će ekonomije zemalja EU dostići nivo od pre pandemije ranije nego što se to očekivalo, i to pre svega na osnovu očekivanog snažnijeg rasta u drugoj polovini ove i narednoj godini.

Najveći rast u 2021, prognozira se za Španiju – 5,6 odsto, Francusku 5,5 odsto i Hrvatsku 5,3 procenta. Rast od između četiri i pet procenata imaće Malta, Portugalija, Slovenija, Slovačka i Mađarska. Najmanji rast BDP u 2021. očekuje se u Holandiji, od 1,8 odsto.

Najveći pad u prošloj godini, među zemljama članicama EU imala je Španija (- 11 odsto), zatim slede Grčka (-10 odsto), Malta ( – 9 odsto) i Hrvatska (- 8,9 odsto).

Evropska komisija u svom izveštaju ističe da su ekonomske aktivnosti u EU, posle snažnog rasta u trećem kvartalu 2020, ponovo usporile u četvrtom tromesečju zbog drugog talasa pandemije i mera zaključavanja i ograničenja. S obzirom da su te mere još na snazi, u prvom kvartalu 2021. u EU se očekuje pad ekonomskih aktivnosti.

Evropska komisija očekuje da se rast ekonomija nastavi na proleće i dobija na snazi na leto sa napredovanjem vakcinacije i popuštanjem restrikcija uvedenih zbog epidemije.

Evropska unija
Foto: Piaxabay.com

Komisija je ukazala i da posledice pandemije u članicama EU nisu iste, tako da ni brzina oporavka neće biti ista.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na prezentaciji izveštaja naglasio je da će finansijski paket EU podržati ekonomski rast i oporavak Unije, uz vakcinaciju i verovatan rast globalne tražnje. Sa druge strane, evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni upozorio je na rizike za ekonomski rast povezane sa epidemiološkom situacijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...