Najnoviji talas zaraze Covid-19 hara Starim kontinentom

Evropske zemlje na pragu novih blokada

EULifestyleSvetVestiZdravlje

18.11.2021 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Evropske zemlje na pragu novih blokada Evropske zemlje na pragu novih blokada
Sve više evropskih zemalja uvodi mere delimične blokade i postavlja dodatna ograničenja za nevakcinisane građane, dok se najnoviji talas korona virusa snažno širi kontinentom,... Evropske zemlje na pragu novih blokada

Sve više evropskih zemalja uvodi mere delimične blokade i postavlja dodatna ograničenja za nevakcinisane građane, dok se najnoviji talas korona virusa snažno širi kontinentom, a rekordni brojevi novih slučajeva rastu iz dana u dan.

U Nemačkoj je u četvrtak prijavljeno više od 65.000 novih slučajeva zaraze, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi stvarni broj zaraženih mogao da bude dva do tri puta veći, prenosi CNBC. U Holandiji je u sredu registrovano više od 20.000 novih slučajeva, što je rekordan broj, treći dan zaredom. Francuska prolazi kroz peti talas pandemije sa više od 20.000 novozaraženih u sredu, što je najviše od avgusta.

Dok su Holandija i Austrija uvele delimične blokade, druge zemlje po svaku cenu žele da izbegnu sprovođenje mera potpunog ili delimičnog zatvaranja, sličnih onima iz 2020. godine, zbog ekonomske štete. Umesto toga, odlučuju se na više covid pravila i upotrebu covid propusnica.

U Belgiji su najavljene nove epidemiološke mere koje obavezuju na rad od kuće i upotrebu maski u zatvorenom prostoru, usled jednog od najoštrijih porasta infekcija u Evropi. Belgijski premijer Aleksandar de Kro (Alexander de Croo) rekao je da porast broja slučajeva ipak nije dramatičan kao prethodni talasi zahvaljujući rasprostranjenoj vakcinaciji.

Foto: Pixabay.com

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel sastaje se u četvrtak sa premijerima 16 saveznih država da bi razgovarala o nacionalnom odgovoru svoje zemlje na „dramatičnu“ situaciju, kako je ocenila ona. Nemačke savezne države uglavnom su bile slobodne u određivanju sopstvenih mera javnog zdravlja, što je rezultiralo različitim pristupima.

Vanredno stanje u Nemačkoj, koje je omogućilo vladi u Berlinu da ima strožu kontrolu nad pitanjima javnog zdravlja trebalo bi da prestane 25. novembra. Neki ministri federalnog nivoa pozvali su zvaničnike da produže vanredno stanje, ali tri stranke koje trenutno vode pregovore o formiranju nove vlade nisu podržale predlog.

Činjenica da Nemačka beleži nagli rast broja zaraženih smatra se alarmantnim, imajući u vidu da se ova zemlja suočila sa pandemijom sprovođenjem rane strategije – široko rasprostranjenim testiranjem i praćenjem, modernom mrežom zdravstvene zaštite i zatim potpunom vakcinacijom dve trećine stanovnika.

Foto: Tanjug/AP

U Rusiji su do 2024. godine produžena sanitarna i epidemiološka pravila za prevenciju korona virusa. Prema ukazu glavnog sanitarnog lekara produženje pravila stupilo je na snagu 17. novembra. Građani koji su potpuno vakcinisani ili su preležali koronu u poslednjih šest meseci nisu u obavezi da idu u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim, samo ukoliko nemaju simptome bolesti.

Vakcinacija u Rusiji za sada je delimično uspešna, budući da je potpuno vakcinisano tek nešto više od trećine stanovnika. Broj novozaraženih u četvrtak prešao je 37.000, a umrla je 1.251 osoba. Prema ukupnom broju umrlih od početka pandemije Rusija je na petom mestu sa više od 260.000 preminulih od Covid-19. Ispred nje na „crnoj listi“ su SAD, Brazil, Indija i Meksiko.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...