Fond za zemlje u procesu evrointegracija

Evropski parlament daje 14,2 milijarde evra za reforme na Zapadnom Balkanu

Vesti

16.9.2021 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropski parlament daje 14,2 milijarde evra za reforme na Zapadnom Balkanu Evropski parlament daje 14,2 milijarde evra za reforme na Zapadnom Balkanu
Evropski parlament dao je „zeleno svetlo” za novu generaciju pretpristupnog instrumenta finansiranja koji će pomoći zemljama u procesu evrointegracija da se bolje pripreme za... Evropski parlament daje 14,2 milijarde evra za reforme na Zapadnom Balkanu

Evropski parlament dao je „zeleno svetlo” za novu generaciju pretpristupnog instrumenta finansiranja koji će pomoći zemljama u procesu evrointegracija da se bolje pripreme za ispunjavanje obaveza budućeg članstva u Evropskoj uniji. Instrument pretpristupne pomoći 2021-2027 (IPA3) vredan je 14,2 milijarde evra, a podržaće sprovođenje reformi vezanih za EU u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Turskoj i na Kosovu*.

„Opšti cilj IPA3 je da podrži ove zemlje u usvajanju i sprovođenju političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi, neophodnih za usklađivanje sa vrednostima Unije i za postepeno usklađivanje sa pravilima, standardima i politikama EU”, navodi se u saopštenju EP, koje prenosi Politika.

EP posebno naglašava činjenicu da će u okviru IPA3 postojati klauzula o smanjenju, odnosno obustavi pomoći, ako se ne poštuje vladavina prava u zemljama u procesu evrointegracija.

Dodaje se da će Evropski parlament imati povećanu kontrolu kroz definisanje nekih ciljeva instrumenta i tematskih prioriteta.

„Sa IPA3 i njenim istorijskim budžetom većim od 14 milijardi evra, EU potvrđuje svoju stalnu posvećenost putu ovih zemalja ka evropskim integracijama. Programiranje i upravljanje instrumentom poboljšani su kako bi se olakšalo raspoređivanje ulaganja u neophodne reforme i stvorila mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje infrastrukture i osiguranje bezbednosti i stabilnosti u regionu”, izjavila je poslanica EP i suizvestilac za IPA, Željana Zovko.

Nakon dobijenih saglasnosti od Saveta EU i EP, uredba EU o Instrumentu pretpristupne pomoći IPA3 biće potpisana i primenjivaće se retroaktivno od 1. januara 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...