Evropa sve bliža zajedničkom rešenju koje bi omogućilo slobodno kretanje unutar Unije

Evropski parlament izglasao hitnu proceduru za „kovid pasoše“

BiznisEUTurizamVesti

25.3.2021 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropski parlament izglasao hitnu proceduru za „kovid pasoše“ Evropski parlament izglasao hitnu proceduru za „kovid pasoše“
Evropski parlament je na danas održanoj sednici odlučio da odobri ubrzani postupak stupanja na snagu „digitalnog zelenog sertifikata“, odnosno sertifikata koji omogućava ljudima da... Evropski parlament izglasao hitnu proceduru za „kovid pasoše“

Evropski parlament je na danas održanoj sednici odlučio da odobri ubrzani postupak stupanja na snagu „digitalnog zelenog sertifikata“, odnosno sertifikata koji omogućava ljudima da slobodno putuju i tokom pandemije. Očekuje se da se postupak usvajanja ovog dokumenta okonča do juna ove godine.

Sa 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, poslanici EP su podržali upotrebu tzv. hitnog postupka (Pravilo 163), koji omogućava da se predlog Komisije o izgledu i sadržini, kao i načinu pribavljanja podataka važnih za izdavanje sertifikata, usvoji što pre. Tokom rasprave, posebno je isticana neophodnost zaštite podataka građana, a naročito informacija koje se odnose na njihovo zdravlje.

Nakon glasanja, predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli (David Sassoli) odredio je i rok za podnošenje amandmana na predlog Komisije za sledeće plenarno zasedanje koje će biti održano od 26 do 29. aprila.

Prema predlogu Evropske komisije, „kovid pasoš“ će sadržavati informacije o tome da li je putnik vakcinisan protiv korona virusa ili je ima rezultat o nedavnom negativnog PCR testu, odnosno podatke o oporavku od infekcije kovid – 19.

Mišljenja o ovom, mogućem rešenju slobodnog putovanja unutar država EU su vrlo podeljena. Uglavnom je podržavaju one zemlje čije se ekonomije baziraju na turizmu, kao što su Grčka, Austrija, Italija ili Španija. Oni traže da se „kovid pasoši“ pojave što pre kako bi se omogućio dolazak turista u njihove zemlje.

Grčka je, čini se, najaktivnija na pronalaženju rešenja koje bi omogućilo dolazak turista u ovu zemlju. Oni su u februaru ove godine već postigli sporazum sa Izraelom, državom gde je od ukupnog stanovništva njih čak 35 odsto primilo obe doze vakcine. Moguć je i sporazum sa Srbijom, a što će biti jasnije nakon što ministar turizma Grčke dođe na razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije u Beograd, početkom naredne nedelje.

Čini se da su Nemačka i Francuska najsumnjičavije prema ideji „kovid pasoša“, koja bi dala veću slobodu onima koji su se vakcinisali. Oni smatraju da je vakcina još uvek dostupna samo malom delu populacije, odnosno da je masovno vakcinisanje tek započeto, pa je i prerano razmišljati o primljenoj vakcini kao uslovu za slobodno kretanje unutar Unije.

I dok pristalice tvrde da bi „kovid pasoši“ pomogli ekonomijama, posebno sektorima poput turizma, ugostiteljstva ili prevoza, protivnici veruju da je u pitanju „diskriminacija“.

Mnogi posmatraju i kako funkcioniše „kovid pasoš“ koji je već promovisao Izrael. U ovoj zemlji, naime, postoji tzv. „zelena propusnica“, a koja je dostupna svima koji su primili drugu dozu vakcine najmanje nedelju dana ranije. Propusnica važi pola godine za vakcinisane, odnosno do kraja juna za one koji su preležali kovid.“Pasoš“ je u formi generisanog QR koda koji se može preuzeti na mobilni telefon ili putem pošte. Prikazuje se u aplikaciji ili pokazuje na papiru. Sa ovim kodom moguće je ući na koncerte, u restorane, teretane, ići u bioskop i pozorište, učestovovati u sportskim i kulturnim dešavanjima, slobodno koristiti usluge hotela.

Velika Britanija koja, takođe, beleži veliki broj vakcinisanih razmatra uvođenje sličnog sistema.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...