Da li će predlog Evrokomore biti usvojen?

Evropski parlament raspravljaće o zelenim Covid-19 pasošima i za građane Zapadnog Balkana

EUSrbijaVesti

27.4.2021 14:30 Autor: Marko Miladinović 0

Evropski parlament raspravljaće o zelenim Covid-19 pasošima i za građane Zapadnog Balkana Evropski parlament raspravljaće o zelenim Covid-19 pasošima i za građane Zapadnog Balkana
Ako Evropski parlament prihvati predlog Evrokomore (Eurochambres), građani Zapadnog Balkana bi tokom pandemije korona virusa mogli da putuju, poslom i privatno, u Evropsku uniju... Evropski parlament raspravljaće o zelenim Covid-19 pasošima i za građane Zapadnog Balkana

Ako Evropski parlament prihvati predlog Evrokomore (Eurochambres), građani Zapadnog Balkana bi tokom pandemije korona virusa mogli da putuju, poslom i privatno, u Evropsku uniju kao i svi Evropljani – sa digitalnim zelenim sertifikatima, kojim bi bile priznate sve sigurne i efikasne vakcine, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je i kopredsedavajući u Odboru Evrokomore za jedinstveno tržište.

U saopštenju PKS se navodi da je Čadež ocenio da je izjavom Evrokomore o “Pet zlatnih principa za digitalne zelene sertifikate”, datoj uoči sutrašnjeg početka rasprave o Covid-19 pasošima u Parlamentu EU, najveća evropska poslovna asocijacija podržala uspostavljanje digitalnih zelenih sertifikata i uključivanje Zapadnog Balkana.

Ističe se da je to deo uverenja da će se tako pomoći oživljavanju evropske ekonomije, obezbediti slobodno kretanje građana i privrednika i omogućiti neometano funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl (Christoph Leitl) pozvao je evropske parlamentarce “da isto učine tokom glasanja ove nedelje” i nadležnim telima Evropskog parlamenta uputio dokument koji je pripremio komorski Odbor za jedinstveno tržište.

“Apelujemo na evropske institucije da brzo usvoje Uredbu i da primena sertifikata počne blagovremeno kako bi se što pre otklonile barijere za građane i privredu prisutne na unutrašnjim granicama jedinstvenog tržišta duže od godinu dana“, navodi se u izjavi Evrokomore.

Sugeriše se i poštovanje “pet zlatnih principa” koje bi trebalo slediti prilikom uspostavljanja sistema Covid-19 pasoša kako bi se on uspešno sproveo u praksi. Evrokomora se zalaže da se obezbedi i ojača slobodno kretanje ljudi unutar jedinstvenog tržišta, da ograničenja budu proporcionalna i nediskriminatorska i da se države u neposrednom susedstvu EU, poput zemalja Zapadnog Balkana i Severne Irske, integrišu u sistem izdavanja digitalnih zelenih sertifikata.

Navodi se da Evrokomora smatra da bi potom “ovaj sistem trebalo da bude priznat širom sveta”. Među “zlatnim principima” je i stav Evrokomore da “sve vakcine, koje se smatraju sigurnim i efikasnim, treba da budu obuhvaćene sertifikatom i međusobno priznate”.

Istovremeno, ostavlja se mogućnost naknadnih prilagođavanja u propisima za primenu na osnovu novih naučnih dokaza i utvrđivanje minimalnih zajedničkih standarda za ispitivanja da bi se ubuduće izbegla dosadašnja ograničenja.

Evrokomora sugeriše, navodi PKS, da bi Svetska zdravstvena organizacija i Evropska unija trebalo da usaglase pitanja razvoja digitalno unapređenog međunarodnog sertifikata o vakcinaciji i primenu ovog sistema u celom svetu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...