VLASTIMA BRAZILA UPUĆENO UPOZORENJE ZBOG ODNOSA PREMA AMAZONIJI

Evropski trgovci hranom prete Brazilu bojkotom

EkologijaSvetU fokusuVesti

6.5.2021 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropski trgovci hranom prete Brazilu bojkotom Evropski trgovci hranom prete Brazilu bojkotom
Na desetine evropskih trgovaca hranom zapretili su Brazilu bojkotom poljoprivrednih proizvoda iz ove zemlje, ukoliko usvoji zakon o zemljišnoj reformi, za koji tvrde da... Evropski trgovci hranom prete Brazilu bojkotom

Na desetine evropskih trgovaca hranom zapretili su Brazilu bojkotom poljoprivrednih proizvoda iz ove zemlje, ukoliko usvoji zakon o zemljišnoj reformi, za koji tvrde da bi ubrzao krčenje šuma u Amazoniji, prenosi AFP.

Otvoreno pismo koje je u ime britanskih marketa Asda, Sainsbury’s i Tesco, nemačkog Aldija i Lidla, kao i švajcarskih trgovaca, brazilskom Nacionalnom kongresu uputio Retail Soy Group sadrži konkretne uslove koje brazilske vlasti moraju da ispune kako ne bi bile suočene sa bojkotom njihovih roba u Evropi.

Retail Soy Group je, prošle godine, već pisao brazilskim političarima zbog sličnih predloga zemljišne reforme, koji su naknadno povučeni, izmenjeni i sada ponovo podneti.

U novom pismu se navodi da je u proteklih godinu dana u Brazilu bilo izuzetno mnogo krčenja šuma i požara, a da su izostali planovi za njihovo smanjenje i adekvatni budžeti za rešavanje ovog problema.

„Stoga je krajnje zabrinjavajuće videti da se ista mera na koju smo odgovorili prošle godine ponovo predlaže kao zakonodavni predlog sa potencijalno još većim pretnjama Amazoniji nego ranije“, navodi se.

Krčenje šuma u ​​Brazilu povećalo se za vreme predsednikovanja Jaira Bolsonara, koji je redukovao sredstva za programe zaštite životne sredine, od kada je preuzeo funkciju 2019. godine i koji se zalaže se da se zaštićena zemljišta otvori za rudarstvo i agrobiznis.

Krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji povećalo se za 9,5 odsto, odnosno uništeno je područje veće od Jamajke.

Na američkom Samitu o klimi prošlog meseca, Bolsonaro je ponovo istakao cilj Brazila da se zaustavi ilegalna seču šuma do 2030. godine.

Na to su podsetili i evropski trgovci hranom, rekavši da „najnovije mere brazilskih vlasti nisu u saglasnosti sa retorikom njihovog predsednika na Samitu“.

U pismu je navedeno i da „ukoliko zakon bude usvojen, potpisnice neće imati drugog izbora nego da preispitaju korišćenje brazilskog lanca snabdevanja poljoprivrednim proizvodima“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...