Telekomunikacioni operateri ne žele da ulažu u infrastrukturu za vreme pandemije

Evropskoj uniji nedostaje 300 milijardi evra za 5G mrežu

EUVesti

25.3.2021 11:13 Autor: Marko Miladinović 0

Evropskoj uniji nedostaje 300 milijardi evra za 5G mrežu Evropskoj uniji nedostaje 300 milijardi evra za 5G mrežu
Čak 300 milijardi evra nedostaje Evropskoj uniji za uvođenje superbrze 5G mreže na teritoriji svih 28 zemalja članica. Studija konsultantske kuće Boston Consulting Group... Evropskoj uniji nedostaje 300 milijardi evra za 5G mrežu

Čak 300 milijardi evra nedostaje Evropskoj uniji za uvođenje superbrze 5G mreže na teritoriji svih 28 zemalja članica.

Studija konsultantske kuće Boston Consulting Group (BSG) – koju je, doduše, naručila ETNO grupacija za lobiranje u telekomunikacijama – pokazuje da je „potrebno uložiti 150 milijardi evra da bi se u EU realizovala potpuna pokrivenost 5G mrežom, i dodatnih 150 milijardi za nadogradnju fiksne infrastructure za postizanje gigabitnih brzina u prenosu informacija”.

Međutim, telekomunikacioni operateri u EU nisu voljni da ulažu u 5G mreže, koje bi mogle da podrže pametne fabrike i autonomne automobile, zbog prevelikih izdataka u ovom trenutku, i navode da ih stroga antimonopolska pravila EU sprečavaju da udruživanjem snaga uđu u ovako skupe projekte. Telekomunikacioni operateri su razočarani i zbog kašnjenja tendera za 5G spektar, odnosno za dodelu frekvencija, zbog preusmeravanja fokusa država članica na pandemiju.

U pomenutoj studiji se, zato, predlaže nekoliko mera koje bi vlade i regulatori mogli da primene za jačanje telekomunikacione industrije.

„Jedan od tih koraka je prihvatanje novih modela vlasništva, uključujući svojevoljno deljenje infrastrukture, što može da ubrza uvođenje mreže, da smanji ukupan uticaj na životnu sredinu i poveća transfer znanja među partnerima“, navodi se u izveštaju. Ublažavanje pravila kako bi se omogućilo pružaocima telekomunikacionih usluga da sarađuju i koinvestiraju, ili odvajanje izgradnje infrastrukture od delatnosti pružanja telekomunikacionih usluga preduzeća, takođe su neki od predloga iznetih u studiji.

Na kraju, predlaže se i da se evropskim operaterima dozvoli da monetizuju promet podataka na svojim mrežama kako bi sustigli rivale kao što su Google, Facebook, Microsoft, i drugi tehnološki giganti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...