Više cene sirovina I pad domaće tražnje uticali na ekonomske pokazatelje

Fabrička aktivnost u Kini naglo usporila tokom jula

SvetVesti

2.8.2021 10:03 Autor: Marko Miladinović 0

Fabrička aktivnost u Kini naglo usporila tokom jula Fabrička aktivnost u Kini naglo usporila tokom jula
Rast kineske fabričke aktivnosti naglo je usporio u julu jer se potražnja prvi put smanjila posle više od godinu dana, delom zbog visokih cena... Fabrička aktivnost u Kini naglo usporila tokom jula

Rast kineske fabričke aktivnosti naglo je usporio u julu jer se potražnja prvi put smanjila posle više od godinu dana, delom zbog visokih cena proizvoda, prema najnovijim rezultatima istraživanja analitičkih kompanija Caixin i Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) Caixin/Markit pao je prošlog meseca na 50,3 poena, sa 51,3 boda u junu, što je najniži nivo od aprila 2020. godine, izveštava agencija Reuters.

Cifra od 50 poena predstavlja granicu između rasta i pada aktivnosti, gde rezultat ispod 50 bodova navodi na ulazak u recesiju.

Kineska ekonomija se u velikoj meri oporavila od poremećaja uzrokovanih korona pandemijom, ali se poslednjih meseci suočava s novim izazovima kao što su više cene sirovina, koje nagrizaju profite industrijskih kompanija.

Podindeks koji se odnosi na nove narudžbine takođe je naglo pao prvi put od maja 2020. godine, pri čemu su izvozne porudžbine, za razliku od domaćih, nastavile uzlazni trend.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...