GLOBALNA NESTAŠICA POLUPROVODNIKA ZAKOČILA INDUSTRIJU

Fabrike automobila zatvaraju pogone zbog nedostatka čipova

AnalizaAutomobiliHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

26.4.2021 12:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fabrike automobila zatvaraju pogone zbog nedostatka čipova Fabrike automobila zatvaraju pogone zbog nedostatka čipova
Globalna nestašica čipova već mesecima usporava automobilsku industriju i proizvodnju potrošačke tehnologije, ali su se efekti nestašice, koja bi mogla potrajati do 2022. godine,... Fabrike automobila zatvaraju pogone zbog nedostatka čipova

Globalna nestašica čipova već mesecima usporava automobilsku industriju i proizvodnju potrošačke tehnologije, ali su se efekti nestašice, koja bi mogla potrajati do 2022. godine, u međuvremenu prelili na 169 industrija, pokazuje analiza koju je objavio Goldman Sachs.

Prema pomenutoj analizi posledice nestašice poluprovodnika utiču i na proizvodnju čelika i betona, na industriju sistema klimatizacije i kućne bele tehnike, na pivare, pa čak i na proizvodnju sapuna. Da bi utvrdio koje sve industrije su pod uticajem nestašice, Goldman Sachs je razmatrao njihove potrebe za mikročipovima kao udeo u njihovom BDP, prenosi Yahoo Finance.

Kompanija navodi da će na industrije koje troše više od jedan odsto svog BDP na čipove, uticati njihova nestašica. Automobilski sektor, na primer, troši oko 4,7 procenata BDP na mikročipove i srodne poluprovodnike. Proizvođači automobila naročito su pogođeni nestašicom, jer su na početku pandemije smanjili zalihe poluprovodnika, smatrajući da će doći do pada potražnje.

Foto: Youtube screenshot

Međutim, interesovanje potrošača za kupovinu vozila poraslo je brže nego što su oni predvideli, a u četvrtom kvartalu 2020. prodaja je nadmašila isti kvartal 2019. Budući da fabrike automobila mesecima nisu kupovale čipove, proizvođači ovih komponenti počeli su da rade po porudžbinama drugih tehnoloških industrija.

Volkswagen je upozorio top menadžere da se pripreme za smanjenje proizvodnje i gubitke u drugom kvartalu, a predstojeći izazovi trebalo bi da budu veći nego u prvom kvartalu ove godine kada je zbog nestašice čipova proizvedeno oko 100.000 manje vozila od planiranog broja, prenosi FT. Volkswagen nema kapacitet da nadoknadi propuštenu proizvodnju kasnije tokom godine.

Foto: Youtube screenshot

Ford je u poslednje dve nedelje zatvorio desetak proizvodnih pogona u Severnoj Americi i Evropi, dok je Renault suspendovao proizvodne planove, zbog previše neizvesnosti u lancu snabdevanja, a Daimler je skratio radno vreme za više od 18.000 zaposlenih u Nemačkoj, kako bi se prilagodio nižim nivoima proizvodnje.

Britanski automobilski koncern Jaguar/Land Rover objavio je prošle nedelje da privremeno obustavlja proizvodnju u dve svoje glavne fabrike zbog manjka kompjuterskih čipova, preneo je BBC. Kriza se proširila i na proizvođače pametnih telefona, televizora i drugih kućnih aparata u Aziji. Južnokorejski Samsung i LG su među kompanijama koje osećaju oskudicu poluprovodnika.

Foto: Youtube screenshot

Nestašicu je pogoršalo gomilanje kineskih grupa pogođenih sankcijama, što je nekim kompanijama otežalo nabavku komponenata za aparate za svakodnevnu upotrebu, kao što su veš mašine i tosteri. Samsung je ovog meseca počeo da smanjuje porudžbine za neke komponente pametnih telefona, nakon što je u martu upozorio na “ozbiljnu neravnotežu u ponudi i potražnji“.

“Nedostaju procesori aplikacija, upravljačkih programa displeja i senzora kamere. Privremeni pad prodaje je neizbežan, ali očekujemo da će se situacija popraviti od juna, jer će odložene porudžbine verovatno doći u većem obimu u drugoj polovini godine“, rekao je dobavljač delova za pametne telefone južnokorejske kompanije. Proizvođači mikročipova u toj zemlji navode da nisu u stanju da zadovolje nagli porast narudžbi čak i kada rade punim kapacitetom.

Izvor: Bizvibe

Globalna prodaja u industriji poluprovodnika u 2020. godini dostigla je 439 milijardi dolara, što je porast od 6,5 odsto u odnosu na 412,3 milijarde u 2019. Globalna prodaja u decembru 2020. godine iznosila je 39,2 milijarde dolara, što je porast od 8,3 odsto u poređenju sa istim mesecom 2019. Prodaja od 117,5 milijardi dolara u poslednjem kvartalu 2020. godine takođe je bila za 8,3 odsto veća nego u istom kvartalu 2019. godine, prema podacima američke Asocijacije industrije poluprovodnika, preneo je portal Semiconductors.

Tajvanski proizvođač čipova TSMC najavio je da će u naredne tri godine uložiti 100 milijardi dolara kako bi povećao proizvodne kapacitete. Reč je o jednom od najvećih proizvođača čipova u svetu, koji pored ostalih snabdeva Apple. Prema planu, TSMC će ove godine uložiti 28 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju naprednih mikro čipova. Američki Intel najavio je nedavno značajne investicije i proširenje proizvodnih kapaciteta. Prema planu u izgradnju dve nove fabrike u Arizoni, kompanija će uložiti 20 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...