povratak u sudnicu

Facebook dobio tužbu od antimonopolskih zvaničnika

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

20.8.2021 17:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Facebook dobio tužbu od antimonopolskih zvaničnika Facebook dobio tužbu od antimonopolskih zvaničnika
Američki antimonopolski zvaničnici podneli su tužbu protiv monopola kompanije Facebook, kako bi vratili ovaj slučaj ponovo u sudnicu, nakon što ga je sudija odbacio... Facebook dobio tužbu od antimonopolskih zvaničnika

Američki antimonopolski zvaničnici podneli su tužbu protiv monopola kompanije Facebook, kako bi vratili ovaj slučaj ponovo u sudnicu, nakon što ga je sudija odbacio u junu.

Savezna komisija za trgovinu podnela je novu žalbu saveznom sudu u Vašingtonu, navodeći da je Facebook prekršio antimonopolske zakone kupovinom Instagrama i WhatsAppa kako bi ih eliminisao kao konkurente, prenosi Aljazeera.

Akcije Facebooka poništile su raniji dobitak, padom od jedan odsto na 355,28 dolara. Ove godine akcije su porasle za oko 30 odsto.

Agencija pokušava oživeti ovaj sudski slučaj nakon što ga je američki okružni sudija Džejms Basberg (James Boasberg) u junu odbacio, izjavivši da agencija nije sakupila dovoljno dokaza, kojima se utvrđuje da Facebook ima monopol na tržištu društvenih medija. Basberg je dao FTC -u 30 dana da ponovo podnese datoteku, a komisija je dobila produženje do 19. avgusta.

Slučaj Facebook, prvi put je pokrenut u decembru i predstavlja rani test za predsednicu FTC ​​-a Linu Kan (Linu Khan), koju je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u junu imenovao za šefa agencije. Kan je vodeći zagovornik zauzimanja snažnog antimonopolskog stava prema kompanijama i već preduzima korake za jačanje autoriteta agencije.

Facebook pokušava da zabrani Kanovoj da učestvuje u ovom slučaju, tvrdeći da je njeno akademsko pisanje o kompaniji i njen rad na antimonopolskom panelu House, koje je istraživalo Facebook i druge tehnološke platforme, pokazalo da je pristrasna.

Tužba je deo širokog napora zakonodavaca i organa za sprovođenje konkurencije da obuzdaju moć najvećih američkih tehnoloških kompanija. Osim slučaja Facebook, Ministarstvo pravde i državni tužioci širom zemlje vode više tužbi protiv Googla, dok demokrate i republikanci na Capitol Hill-u napreduju sa nizom zakona, koji bi nametnuli nova ograničenja u poslovanju kompanija. Pristalice tužbe protiv Facebook-a istakle su da Basbergova odluka ilustruje pravne prepreke sa kojima se vlada suočava u pokretanju slučajeva monopola. Zagovornici reformi napominju da su sudske odluke decenijama dozvoljavale dominantnim kompanijama da se uključe u taktike protiv konkurencije i da Kongres mora izvršiocima dati nova ovlašćenja.

Boasberg nije samo odbacio slučaj FTC -a. On je istovremeno odbacio paralelni slučaj državnih tužilaca predvođenih Njujorkom, ne dajući im priliku da pokušaju ponovo. Sudija je izjavio da su države predugo čekale da ospore akvizicije Facebook-a, koji je kupio Instagram 2012. i WhatsApp 2014. godine.  Basberg je suzio slučaj FTC -a. Osim što je pokušao raskinuti ova dva ugovora, FTC je naveo da je Facebook pokušao da osujeti konkurenciju tako što je samo dozvolio aplikacijama trećih strana da se povežu na njegovu platformu pod uslovom da se ne takmiče sa Facebookom i ne povezuju se sa drugim društvenim mrežama.

FTC je tvrdio da je politika odvraćala aplikacije od nuđenja funkcija koje bi mogle da se nadmeću sa Facebookom i sprečavala da obećavajuće aplikacije prerastu u konkurente koji bi mogli da ugroze Facebook-ov monopol. Boasberg je odbacio taj deo slučaja FTC. Sudija je napisao da prema postojećem antimonopolskom zakonu, koji su utvrdili sudovi, kompanije nemaju obavezu da posluju sa drugim firmama i mogu „odbiti da posluju“ čak i da spreče rivala da se takmiči.

„Monopolista nema dužnost da se nosi sa svojim konkurentima, a odbijanje da to učini je generalno zakonito“, napisao je Boasberg i dodao da FTC ne može ništa da postigne preoblikovanjem Facebook -ove politike odbijanja da se obračunava sa svim konkurentima, piše Aljazeera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...