Nelikvidnost još jedne kineske kompanije za nekretnine

Fantasia Holdings u dužničkoj krizi

NekretnineNovacSvetVesti

5.10.2021 13:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fantasia Holdings u dužničkoj krizi Fantasia Holdings u dužničkoj krizi
Kompanija za razvoj i trgovanje nekretninama Fantasia Holdings nije platila u ponedeljak obveznicu u iznosu 205,7 miliona dolara, čime je postala još jedan kineski... Fantasia Holdings u dužničkoj krizi

Kompanija za razvoj i trgovanje nekretninama Fantasia Holdings nije platila u ponedeljak obveznicu u iznosu 205,7 miliona dolara, čime je postala još jedan kineski investitor koji je upao u dužničku krizu. Podsetimo, prethodnih nedelja u žiži javnosti našla se nelikvidna kompanija Evergrande koja duguje više od 300 milijardi dolara.

Odvojeno, kompanija za upravljanje nekretninama, Country Service Holdings saopštila je da Fantasia nije otplatila zajam u iznosu 108,5 miliona dolara, koji je takođe dospeo u ponedeljak. Upravni odbor kompanije Fantasia najavio je da će „proceniti potencijalni uticaj na finansijsko stanje i gotovinski položaj“ koji proizilazi iz neuplaćene obveznice, prenosi Investing.com.

Kineski sektor nekretnina nalazi se pod sve većim pritiskom, a kompanije sa nižim rejtingom suočavaju se sa najvećim prinosima obveznica u istoriji. Evergrande Group ide ka restrukturiranju koje bi moglo da bude jedno od najvećih u Kini do sada, a strah od lančane nelikvidnosti u industriji i dalje postoji. Trgovanje akcijama ove kompanije obustavljeno je u ponedeljak u očekivanju „velike transakcije“.

Cene obveznica Fantasia Holdings pale su u ponedeljak zbog spekulacija o tome da li će uspeti da namiri dugove. Fitch Ratings snizio je kreditni rejting Fantasia Holdings sa B na CCC, a Moody’s na B3. Takođe, S&P Global snizio je dugoročni rejting Fantasia Holdings na CCC sa B, još 29. septembra zbog „povećanog rizika“ usled neizvesnosti plana otplate u narednim nedeljama.

Izvor: Google

Tržište zapravo nije iznenađeno krizom likvidnosti Fantasia Holdings, koji je prošlog meseca bio jedan od najlošijih u indeksu dolarskih visokih prinosa. Privatne banke Citigroup i Credit Suisse prestale su da primaju zapise Fantasia Holdings kao zalog, takođe u septembru.

Fantasia predstavlja manji rizik za šire tržište od Evergrande, zbog svoje male veličine. Fantasia je zauzela 60. mesto na listi ugovorene prodaje u prvom kvartalu ove godine u odnosu na 3. mesto za Evergrande. Ukupne obaveze kompanije Fantasia bile su 12,9 milijardi dolara zaključno sa 30. junom, prenosi Bloomberg.


Pre svega nekoliko nedelja kompanija Fantasia Holdings uveravala je investitore da nema „problema sa likvidnošću“. Fantasia je takođe obustavila trgovanje svojim akcijama u utorak pre otvaranja tržišta u Hong Kongu, pridružujući se kompaniji Evergrande.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...