Džerom Pauel zaoštrio retoriku

FED najavio ubrzano napuštanje pandemijskog programa

BankeNovacSvetVesti

1.12.2021 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FED najavio ubrzano napuštanje pandemijskog programa FED najavio ubrzano napuštanje pandemijskog programa
Američka centralna banka (FED) razmotriće narednih nedelja da li će da prekine otkup obveznica nekoliko meseci ranije nego što se očekivalo, najavio je predsednik... FED najavio ubrzano napuštanje pandemijskog programa

Američka centralna banka (FED) razmotriće narednih nedelja da li će da prekine otkup obveznica nekoliko meseci ranije nego što se očekivalo, najavio je predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell). On je ukazao na snažnu ekonomiju i visoku inflaciju za koju se očekuje da će potrajati do sredine 2022. godine.

Pauel je zaoštrio retoriku, što je uglavnom iznenadilo analitičare, uz zapažanje da će ekonomski rizik od pojavljivanja nove varijante Covid-19 biti bolje shvaćen posle sastanka FED 14. i 15. decembra. On je ocenio da će rizik svakako biti manji nego u proleće 2020. godine kada je počela pandemija, prenosi Reuters.

„Od poslednjeg sastanka, videli smo u osnovi povišene inflatorne pritiske, videli smo veoma snažne podatke o tržištu rada bez ikakvog poboljšanja ponude radne snage, a takođe smo videli jake podatke o potrošnji“, naveo je Pauel u obraćanju Bankarskom odboru Senata.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će visoka inflacija, koja sada dva i više puta premašuje cilj od dva odsto godišnje i koju je FED opisivao kao „prolaznu“ oslabiti tek u drugoj polovini iduće godine. Imajući u vidu dugo trajanje inflacije Pauel je ocenio da je dobar trenutak da se povuče reč „prolazna“.

FED je prošlog meseca počeo da smanjuje otkup državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti sa 120 milijardi dolara mesečno kako bi okončao smanjenje do sredine 2022. godine. Program je uveden početkom 2020. godine kako bi pomogao u održavanju ekonomije tokom pandemije.

Pauel je nagovestio da će na idućem sastanku za nekoliko nedelja FED razmotriti ubrzanje tog smanjenja za nekoliko meseci.

Drugi zvaničnici FED takođe su se poslednjih nedelja zalagali za okončanje otkupa imovine na proleće, kako bi se omogućilo ranije povećanje kamatnih stopa u cilju obuzdavanja inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...