Očekuje se najava promene monetarne politike u SAD

FED odlučuje o daljoj podršci privredi tokom pandemije

BankeNovacSvetVesti

2.11.2021 16:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED odlučuje o daljoj podršci privredi tokom pandemije FED odlučuje o daljoj podršci privredi tokom pandemije
Američka centralna banka (FED) trebalo bi u sredu da najavi da će umanjiti mesečni obim otkupa obveznica od 120 milijardi dolara, koji je pokrenut... FED odlučuje o daljoj podršci privredi tokom pandemije

Američka centralna banka (FED) trebalo bi u sredu da najavi da će umanjiti mesečni obim otkupa obveznica od 120 milijardi dolara, koji je pokrenut zbog podrške privredi tokom pandemije. Tržište očekuje i da bi predsednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell) trebalo da najavi početak povećanja nultih kamatnih stopa.

Pauelovi komentari o inflaciji mogli bi da budu najvažnija poruka FED, jer bi to moglo da pomogne investitorima da steknu osećaj o smeru razmišljanja centralne banke o politici kamatnih stopa, prenosi CNBC. Izveštaji o inflaciji, većoj od očekivane povećali su očekivanja da će se FED boriti protiv trenda viših cena tako što će početi da podiže kamatne stope sledeće godine, oko šest meseci ranije nego što je najavljeno.

Ekonomisti očekuju da će centralna banka nakon dvodnevnog sastanka u sredu zaključiti da će početi da ukida svojih 120 milijardi dolara mesečne kupovine obveznica do sredine novembra ili decembra i da će u potpunosti okončati program do sredine sledeće godine.

Foto: Tanjug/AP

Džerom Pauel potrudio se da naglasi da kraj programa otkupa obveznica ne označava početak novog ciklusa povećanja kamatnih stopa, i očekuje se da će tu poruku ponoviti na svom brifingu posle sastanka u sredu. Međutim, trgovci već određuju cene u više od dva povećanja kamatnih stopa za sledeću godinu, dok većina zvaničnika FED ne navodi ni jedno u 2022. godini u svojoj poslednjoj prognozi.

To je zato što je inflacija postala previsoka i čini se da se zadržava duže od „prelaznog“ ili privremenog opisa koji je FED uključio u svoje nedavne izjave o monetarnoj politici. Investitori navode da je reč „prolazno“ prestala da važi i da je važno pratiti kako će FED da se bavi zapošljavanjem.

Inflacija, merena indeksom cena rashoda za ličnu potrošnju, porasla je za 0,4 odsto u septembru, čime je rast u odnosu na isti period prošle godine dostigao 5,4 odsto, što je najbrže od januara 1991. godine, prenosi Market Watch. Kompanije, koje se bore da pronađu radnike, takođe podižu plate kako bi zadržale i privukle zaposlene.

Izvor: BBC/Biznis.rs

FED je preduzeo korake bez presedana da brzo ublaži politiku kada je nastupila pandemija u martu 2020. godine FED je brzo snizio stope na nulu, a program kupovine obveznica je pokrenut da brzo obezbedi likvidnost tržišta.

Smanjenje kupovine obveznica biće prvo povlačenje velikog programa. Očekuje se da će Fed detaljno objasniti da će usporiti kupovinu obveznica za 10 milijardi dolara mesečno i hipotekarnih hartija od vrednosti za pet milijardi dolara mesečno.

Kako očekuju analitičari, Pauel verovatno neće zagovarati podizanje kamatnih stopa, ali verovatno neće obeshrabriti tržišno određivanje cena povećanja stopa. Bez obzira na to šta Pauel bude rekao o smanjenju kupovine obveznica, glavni interes tržišta je inflacija i kretanje kamatnih stopa koje bi ona mogla da izazove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...