AMERIČKI I EVROPSKI INVESTITORI NA OPREZU ZBOG RASTA CENA

FED tvrdi da nema opasnosti od nekontrolisane inflacije

EUSvetVesti

24.2.2021 15:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED tvrdi da nema opasnosti od nekontrolisane inflacije FED tvrdi da nema opasnosti od nekontrolisane inflacije
Američki ekonomski analitičari i investitori sve češće pominju rizik od nezdravog porasta inflacije, a ista bojazan prisutna je i u Evropi. Komentarišući zabrinutost zbog... FED tvrdi da nema opasnosti od nekontrolisane inflacije

Američki ekonomski analitičari i investitori sve češće pominju rizik od nezdravog porasta inflacije, a ista bojazan prisutna je i u Evropi. Komentarišući zabrinutost zbog inflacije zvaničnici FED uverevaju javnost da je skok cena neodrživ. Predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell) naveo je da ipak nema čvrste veze između budžetskog deficita i inflacije.

„Ekonomija je još daleko od naših ciljeva zapošljavanja i inflacije“, rekao je Pauel pred Odborom za bankarstvo Senata, prenosi WSJ. On je potvrdio podršku FED ekonomiji politikom nultih kamata i velikim otkupima imovine sve dok „ne bude postignut značajan dalji napredak“, za šta će biti potrebno vreme. Pauel je naveo da vlada velika potražnja za državnim hartijama od vrednosti spustila prinose takoreći na nulu, prenosi CNBC.

Foto: Youtube screenshot

Pauel je u utorak predstavio polugodišnji izveštaj FED o monetarnoj politici članovima Odbora, a u sredu će to učiniti u Odboru za finansijske usluge Kongresa. Šef FED istakao je da su stalni napredak u vakcinaciji i višestruki fiskalni podsticaji ulepšali ekonomske izglede, kao i da FED neće u skorije vreme menjati svoju labavu monetarnu politiku.

Istovremeno sa umirujućim izjavama Džeroma Pauela, azijske akcije na početku trgovanja u sredu pale su usled zabrinutosti za eventualni porast kamatnih stopa i zbog pada američkog i evropskog trgovanja tokom noći. Indeksi Dow Jones i S&P500 nadoknadili su rane gubitke nakon Pauelovog izveštaja, dok je tehnološki Nasdaq indeks izgubio oko 0,5 odsto vrednosti.

Izvor: Google

Pauelovo svedočenje u Senatu ipak nije potpuno razvejalo strahove od rastuće inflacije, jer se očekuje da će se ekonomije širom sveta ove godine oporaviti snažnije nego što se očekivalo, samo nekoliko nedelja nakon što je vakcinacija u svetu uzela maha, prenosi Economic Times, pozivajući se na Reuters.

“Uprkos umirujućim rečima Pauela, znamo da će, ukoliko američka inflacija bude premašila dva odsto FED imati poteškoće u održavanju podrške ekonomiji i tržištu“, ocenili su stratezi tržišta finansijske kompanije CMC Markets u Sidneju. U ranoj azijskoj trgovini australijski S&P/ASKS200 oslabio je za o,5 procenata, a pali su i ključni berzanski indeksi u Japanu, Južnoj Koreji i Hong Kongu.

Izvor: Eurostat

Tehnološke akcije u Evropi zabeležile su u ponedeljak i utorak najveći pad u poslednja dva meseca, nakon što su izgubile 3,7 odsto vrednosti. S druge strane, evropski proizvođači povećavaju cene robe, podižući time inflaciju u Evrozoni na 0,9 odsto, što je najviši nivo u poslednjih godinu dana. Inflacija u celoj Evropskoj uniji dostigla je 1,2 procenta, zbog nestašice materijala i sve većih troškova isporuke, a to remeti lance snabdevanja.

Najviše stope godišnje inflacije zabeležene su u Poljskoj (3,6 odsto), Mađarskoj (2,9 procenata) i Češkoj (2,2 odsto) dok su najnižu stopu imale Grčka (-2,4 odsto), Slovenija (-0,9 odsto) i Kipar (-0,8 odsto), prema podacima Eurostata. U poređenju sa prethodnim izveštajem zvanične statističke službe EU, godišnja inflacija pala je u tri države članice, ostala je stabilna u šest država i porasla je u 18.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...