FESTIVAL AUTORSKOG FILMA IPAK SE NE OTKAZUJE Moguće pomeranje datuma, ali je spreman i onlajn program

KulturaLifestyleManifestacijeSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

24.11.2020 17:10 Autor: Julijana Vincan 0

FESTIVAL AUTORSKOG FILMA IPAK SE NE OTKAZUJE Moguće pomeranje datuma, ali je spreman i onlajn program FESTIVAL AUTORSKOG FILMA IPAK SE NE OTKAZUJE Moguće pomeranje datuma, ali je spreman i onlajn program
Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala autorskog filma u Beogradu, planirano od 27. novembra do 4. decembra, održaće se u već najavljenom terminu, najavili su iz... FESTIVAL AUTORSKOG FILMA IPAK SE NE OTKAZUJE Moguće pomeranje datuma, ali je spreman i onlajn program

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala autorskog filma u Beogradu, planirano od 27. novembra do 4. decembra, održaće se u već najavljenom terminu, najavili su iz direkcije festivala. Pored redovnog programa, publika će imati mogućnost da neke od naslova sa FAF pogleda i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net.

„Festival će se održati u nekom, da kažemo, hibridnom obliku – uživo i onlajn. Uživo u bioskopskim dvorana poštujući sve propisane bezbednosne mere, a onlajn na filmskoj platformi mojoff.net, gde će se tokom trajanja festivala prikazivati neki naslovi koji su na samom festivalu, kao i pojedine retrospektive i filmska ostvarenja“, izjavili su za Biznis.rs organizatori.

Festival autorskog filma
Foto: FAF

U skladu sa razvojem epidemiološke situacije i novih mera koje se očekuju, direkcija najavljuje da će informacije o trajanju festivala, prodaji karata, kao i satnicama projekcija filmova objaviti u sredu, 25. novembra, kada će imati zvaničnu odluku o radnom vremenu bioskopskih dvorana.

„Čekamo odluku Kriznog štaba, vezano za predlog Ministarstva kulture i informisanja da se ustanovama kulture odobri vreme rada do 21 sat. U odnosu na tu odluku, Festival autorskog filma će objaviti nove satnice ili potvrditi već najavljene. Takvo je vreme – neizvesno, iz dana u dan se menjaju stvari. Ideja je da se publici predstave filmska ostvarenja na pravi i, pre svega, bezbedan način, a ne da se samo održi festival“, naglasili su članovi saveta festivala.

Kako je najavljeno, uzevši situaciju u obzir, direkcija festivala se nada da će publika imati strpljenja i razumevanja za moguće promene.

Trenutni plan i program FAF

Prva onlajn projekcija glavnog programa festivala, u subotu 28. novembra, prikazaće dobitnika nagrade „Zlatni medved“ u Berlinu – film „Zlo ne postoji“ iranskog režisera Muhameda Rasulofa, koji takođe u petak 27. novembra svečano otvara ovogodišnji Faf u Kombank Dvorani.

Kako je najavljeno, publika će imati priliku da pogleda još šest filmskih ostvarenja glavnog programa: „Dragi Drugovi“ (Andrej Končalovski), „Lux Aeterna“ (Gaspar Noe), „Novi Poredak“ (Mišel Franko), „Mandibule“ (Kventin Dupje), „French Tech“ (Bruno Podalides) i „Sibir“ (Abel Ferara).

Festival autorskog filma
Foto: FAF

Iz takmičarskog programa, koji inače obuhvata 11 filmskih ostvarenja, dva naslova će se naći na onlajn platformi – debitni dugometražni film „Početak“ gruzijske režiserke Dee Kumbašvili koji je na San Sebastijan festivalu osvojio čak četiri nagrade – za najbolji film, scenario, režiserku i glumicu i film „Egzil“ režisera Visara Morine, koji je ove godine ostvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji film.

Pored filmskih ostvarenja glavnog programa i dva naslova iz takmičarskog programa festivala, prikazivaće se retrospektiva Vong Kar Vaija u čast Vojislava Vučinića, osnivača Festivala autorskog filma.

Ovu retrospektivu će 28. novembra otvoriti film „Eros – ruka“, dok će se narednih sedam dana prikazivati: „Pali anđeli“, „Pepeo vremena“, „Srećni zajedno“, „Čanking ekspres“, „2046“, „Veliki majstor“, kao i film „Raspoloženi za ljubav“.

Foto; Tanjug/AP

Deo programa MojOff platforme posvećen je i filmskim ostvarenjima američkog režisera Abela Ferare. Pored filma „Sibir“ koji se nalazi u okviru glavnog programa festivala, publika će imati priliku da u petak 27. novembra pogleda čak tri naslova ovog autora: „Tomazo“, „Kinooperater“ i „Uživo u Francuskoj“.

U sklopu „Bande a part“ selekcije festivala, filmska platforma nudi mogućnost gledaocima da pogledaju „So od suza“ – film francuskog režisera Filipa Garela koji je nominovan za nagradu „Zlatni medved“ na filmskom festivalu u Berlinu.

Tagovi
FILM

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...