Finansijski rezultati međunarodne fudbalske federacije veoma loši

FIFA živi od video igrica, a ne od fudbala

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

4.4.2021 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FIFA živi od video igrica, a ne od fudbala FIFA živi od video igrica, a ne od fudbala
Međunarodna fudbalska federacija – FIFA, prošle godine zaradila je više od video igara nego od fudbalskih utakmica, navodi se u njihovom godišnjem izveštaju. FIFA,... FIFA živi od video igrica, a ne od fudbala

Međunarodna fudbalska federacija – FIFA, prošle godine zaradila je više od video igara nego od fudbalskih utakmica, navodi se u njihovom godišnjem izveštaju.

FIFA, koja organizuje fudbalske turnire poput svetskih prvenstava, obično ostvaruje najveće prihode od prodaje prava emitovanja događaja koje organizuju, kao i od ugovora sa brojnim sponzorima. Takozvana prava licenciranja, koja se uglavnom sastoje u ustupanju zaštitnog znaka FIFA drugim kompanijama, samo su izvor manjeg dela prihoda.

Prošla, kovid godina donela je finansijama Međunarodne fudbalske federacije velike promene. Prihodi od televizijskih prava pali su skoro na nulu, odnosno 99,5 odsto, jer nije bilo međunarodnog fudbalskog turnira. Prihodi od sponzorstava manji su za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od licenci manji su svega 0,4 odsto. Većina upravo ovih prihoda potiču od ustupanja znaka FIFA brojnim firmama koje se bave kreiranjem video igrica, uglavnom u seriji igara „FIFA“, koje proizvodi Electronic Arts.

Nažalost, to je bilo nedovoljno da bi Međunarodna fudbalska organizacija poslovala u plusu. Tačnije, prošlu godinu FIFA je završila sa gubitkom od 683 miliona dolara, dok joj je kapital pao sa 2,6 na 1,88 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...