Povratak bioskopske publike

Film „Godzila protiv Konga“ imao najveću premijeru u SAD od početka pandemije, rekorderi ipak Kinezi

KulturaLifestyleVesti

5.4.2021 08:31 Autor: Marko Miladinović 2

Film „Godzila protiv Konga“ imao najveću premijeru u SAD od početka pandemije, rekorderi ipak Kinezi Film „Godzila protiv Konga“ imao najveću premijeru u SAD od početka pandemije, rekorderi ipak Kinezi
Dugo očekivani holivudski blokbaster “Godzilla vs. Kong” postigao je do sada najbolju posećenost, a samim tim i zaradu u prvom vikendu prikazivanja u američkim... Film „Godzila protiv Konga“ imao najveću premijeru u SAD od početka pandemije, rekorderi ipak Kinezi

Dugo očekivani holivudski blokbaster “Godzilla vs. Kong” postigao je do sada najbolju posećenost, a samim tim i zaradu u prvom vikendu prikazivanja u američkim bioskopima, od kada je proglašena pandemija korona virusa i uvedene bezbednosne mere, koje podrazumevaju ograničenu publiku u dvoranama.

Sa takozvanim “produženim otvaranjem” u trajanju od pet dana, film producentske kuće Warner Bros. zaradio je 48,5 miliona dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, nadmašivši tako ranije uspehe filmova “Wonder Woman 1984” sa 16,7 miliona i “Tom & Jerry” sa 14 miliona dolara, zarađenih u prva tri dana prikazivanja. To su prvoplasirana tri filma od marta 2020. godine.

Kada se njihovi rezultati uporede sa ranijim istorijskim postignućima na blagajnama, jasno je koliko je situacija sa korona virusom oštetila filmsku industriju, a pogotovo lance bioskopskih dvorana i sinepleksa. Primera radi, dosadašnji rekord u premijernim danima prikazivanja držao je film “Avengers: End Game” iz 2019. godine, koji je za tri dana prihodovao 357 miliona tadašnjih dolara, što, prilagođeno dvogodišnjoj inflaciji, danas iznosi 375 miliona.

Ipak, uspeh Godzile i King Konga pokazuje da se stvari menjaju nabolje, te da se publika u kolevci blokbastera ispunjenih specijalnim efektima uželela odlazaka u bioskope, koliko im bezbednosne mere to dozvoljavaju.

S druge strane, najprofitabilniju premijeru na svetu ove godine ima kineski film “Detective Chinatown 3” sa neverovatnih 424 miliona američkih dolara zarade za samo nekoliko dana. Pošto je prvobitno njegovo prikazivanje odlagano zbog pandemijske situacije, on je širom kineske teritorije pušten 12. februara, kada su se prilike znatno poboljšale usled masovnog vakcinisanja stanovništva. Kineska kinematografija je to jedva dočekala – samo na osnovu zakazivanja ulaznica unapred prihodovano je oko 100 miliona dolara.  

  • ZORICA.S

    5.4.2021 #1 Author

    Kineski film je ipak pokazao vece interesovanje….

    Odgovori

  • Milorad Topalovic

    5.4.2021 #2 Author

    Treba odgledati novi Godzilla vs. Kong, treba…
    Samo pre filma treba obratiti paznju na par stvari, tj. treba zaboraviti sve sto se znao o:
    – Zdravom razumu
    – Logici
    – Fizici
    – Hemiji
    – Ravnoj Zemlji
    – Kiropraktici
    – generalno o opstem poretku stvari u univerzumu

    Meni je film oci otvorio, i resio sam posle ovog filma da sebe nazovem „Apsolutni Gospodar Metanuklearne Astrofizike i Transcendetalnog Samanizma“

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...