Prvi zakon na svetu koji podrazumeva “klimatsku reviziju”

Finansijske institucije na Novom Zelandu moraju da polažu račune zbog klimatskih promena

EkologijaSvetU fokusuVesti

13.4.2021 14:29 Autor: Marko Miladinović 0

Finansijske institucije na Novom Zelandu moraju da polažu račune zbog klimatskih promena Finansijske institucije na Novom Zelandu moraju da polažu račune zbog klimatskih promena
Novi Zeland je postao prva država koja je uvela zakon koji od banaka, osiguravajućih kuća i investicionih fondova zahteva redovno izveštavanje o uticajima svojih... Finansijske institucije na Novom Zelandu moraju da polažu račune zbog klimatskih promena

Novi Zeland je postao prva država koja je uvela zakon koji od banaka, osiguravajućih kuća i investicionih fondova zahteva redovno izveštavanje o uticajima svojih ulaganja na životnu sredinu ove zemlje, istakao je ministar za klimatske promene Džejms Šo (James Shaw).

Sve banke sa ukupnom aktivom većom od milijardu novozelandskih dolara (703 miliona američkih dolara), osiguravači sa više od milijardu novozelandskih dolara u ukupnoj imovini pod upravljanjem i svi izdavači kapitala i duga kotirani na berzi moraće od sada da obelodane svoje podatke.

„Jednostavno, ne možemo dostići željeni cilj od nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. godine, ukoliko finansijski sektor ne sagleda kakav uticaj imaju njegove investicije na klimu“, rekao je novozelandski ministar za klimatske promene.

Zakon podrazumeva da sve finansijske institucije preko pomenute granice, a takvih ima više od 200 u ovoj zemlji, podnose sve svoje račune i opravdavaju ulaganja, a pogotovo u oblastima koje su ekološki osetljive, kao što je investiranje u građevinske projekte. Pomenuti zakon će početi da se primenjuje od naredne fiskalne godine, što znači da će prvi finansijski izveštaji koji će u sebi sadržati nove “klimatske klauzule” ugledati svetlost dana u prvim mesecima 2023. godine.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern), ponovo je izabrana na izborima koji su održani u oktobru, posle najveće izborne pobede u poslednjih pola veka. Liderka Laburističke partije levog centra kao glavnu tačku svog programa isticala je upravo klimatske i ekološke probleme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...