NAKON PRVIH 100 BAJDENOVIH DANA U BELOJ KUĆI NA DNEVNOM REDU POREZI

Finansiranje kapitalnih planova od kapitalne dobiti bogatih Amerikanaca

AnalizaSvetU fokusuVesti

27.4.2021 17:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Finansiranje kapitalnih planova od kapitalne dobiti bogatih Amerikanaca Finansiranje kapitalnih planova od kapitalne dobiti bogatih Amerikanaca
Uporedo sa ocenjivanjem prvih 100 dana predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Beloj kući, njegova administracija uzvratila je na kritike Wall Streeta i Silicijumske... Finansiranje kapitalnih planova od kapitalne dobiti bogatih Amerikanaca

Uporedo sa ocenjivanjem prvih 100 dana predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Beloj kući, njegova administracija uzvratila je na kritike Wall Streeta i Silicijumske doline na račun njenih planova za povećanje poreza na kapitalnu dobit, rekavši da bi to uticalo na prihode “delića“ američke populacije. Samo 0,3 odsto poreskih obveznika u SAD bilo bi pogođeno višim porezima na svoje investicije u skladu sa novim planom.

Izjavu je dao neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće za Financial Times, prenosi CoinTelegraph, koji dodaje da je povećanje poreza u skladu sa kampanjom predsednika SAD Džoa Bajdena i temeljnom reformom delova sistema koji utiču na veoma visoke i najviše dohotke, kako bi se osiguralo da bude pošten i da ne nagrađuje bogatstvo više od rada.

Očekuje se da će američki predsednik ove nedelje pokrenuti seriju povećanja poreza za bogate, uključujući udvostručavanje nameta na kapitalne dobitke i dividende, kako bi finansirao novi paket troškova za obrazovanje i brigu o deci, koji bi mogao da premaši 1,5 milijardi dolara. Njegova administracija zalaže se i za utvrđivanje minimalne globalne stope za oporezivanje korporacija i ukidanje „poreskih rajeva“ čemu se neke zemlje protive, jer niskim porezima privlače investitore.

Izvor: prof.dr Milica Bisić

Porez na kapitalnu dobit je cena dobre investicije, ocenjuje Washington Post. Ovi porezi se naplaćuju od profitabilne trgovine akcijama i poslova sa nekretninama, a takođe se mogu primeniti na prodaju preduzeća umetničkih dela, kolekcionarskih automobila, zlata i druge imovine.

Porez na kapitalnu dobit i dividendu trenutno je utvrđen na 20 procenata, ali prema Bajdenovom planu, oni bi se tretirali kao običan prihod po najvišoj stopi koju američki predsednik namerava da podigne sa 37 na 39,6 odsto. U kombinaciji sa dodatnim od ranije važećim porezom na investicioni prihod, to bi američku poresku stopu na kapitalne dobitke i dividende popelo na 43,4 odsto.

Neki investitori besno su reagovali na Bajdenov predlog, nazivajući ga “ludošću“ ocenjujući da bi to moglo “ubiti zlatnu koku, Ameriku“, ali predsednička administracija ima svoje argumente. Menadžeri privatnog kapitala i hedž fondova koji upravljaju tuđim investicijama efektivno dobijaju stope kapitalne dobiti za svoj rad na način za koji drugi radnici nemaju mogućnost, a oporezivanje bi to rešilo.

Foto: Tanjug/AP

Bogatstvo najimućnijih Amerikanaca naglo je naraslo tokom pandemije, a jedna od najvećih posledica promene oporezivanja kapitalnih dobitaka je ta što bi eliminisala preferencijalni poreski tretman mnogih dobiti privatnog kapitala, hedž fondova i investitora u nekretnine. Bela kuća navodi da su među 1.400 Amerikanaca ili 0,01 odsto poreskih obveznika koji godišnje zarađuju više od 16 miliona dolara, plaćanja poreza nesrazmerno preusmerena ka nižim stopama kapitalne dobiti, a ne prema višim redovnim stopama dohotka.

Za prvih 100 dana u Beloj kući Bajden je predstavio dva velika plana, infrastrukturni i porodični, a povećanjem stopa različitih poreza trebalo bi da bude osigurano njihovo finansiranje. Međutim, analitičari ocenjuju da bi planovi mogli na kraju da budu znatno skromniji od predloženih, kao i da bi dodatno oporezivanje kapitalne dobiti moglo da dovede do nestabilnosti na berzanskom tržištu, preneo je Yahoo Finance.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Rezultate Bajdenovih prvih 100 dana na dužnosti predsednika SAD odobrava nešto više od polovine ispitanih građana u anketi NBC News, prenosi CNBC. Više od dve trećine građana pozitivno je ocenilo upravljanje njegove administracije zdravstvenom krizom, a većina ispitanih zadovoljna je ekonomijom i nacionalnim ujedinjavanjem.

S druge strane, svega trećina građana zadovoljna je migrantskom politikom i obezbeđenjem državne granice, a malo veći procenat izrazio je slaganje sa politikom prema Kini i pitanju držanja oružja. Takse i potrošnju odobrava oko 44 odsto građana, a 49 odsto navodi da je zadovoljno rasnim odnosima.

Foto: Youtube screenshot

Bajden je do sada potpisao 11 zakona, među kojima i zakon o kriznoj finansijskoj pomoći za pojedince i preduzeća u iznosu od 1.900 milijardi dolara, kao i 42 izvršne naredbe, a opozvao je 62 naredbe koje je potpisao prethodni predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump).

Kako podseća NPR, broj novih slučajeva zaraze korona virusom opao je za 73 odsto tokom Bajdenovih prvih 100 dana u Beloj kući, dok je 140 miliona Amerikanaca primilo barem jednu dozu vakcine protiv Covid-19. Bajden je objavio 589 twittova, što je značajno manje od Trampovog proseka od 18 dnevno ili oko 26.000 tokom celog mandata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...