Cene električne energije u skandinavskoj zemlji dostigle najviši nivo u deceniji

Finska planira otvaranje novog nuklearnog reaktora

EkologijaU fokusuVesti

8.12.2021 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Finska planira otvaranje novog nuklearnog reaktora Finska planira otvaranje novog nuklearnog reaktora
Samo nekoliko dana nakon što su cene energije dostigle najviši nivo u deceniji, sa tržišta konačno stižu dobre vesti. Skandinavska nacija se priprema da... Finska planira otvaranje novog nuklearnog reaktora

Samo nekoliko dana nakon što su cene energije dostigle najviši nivo u deceniji, sa tržišta konačno stižu dobre vesti. Skandinavska nacija se priprema da otvori novu nuklearnu elektranu, piše Bloomberg.

Isporučujući električnu energiju na mrežu 2009. godine, nuklearni reaktor Olkiluoto-3 u vlasništvu kompanije Teollisuuden Voima Oyj (TVO) postigao je brži napredak nego što se očekivalo, a ovo preduzeće je u sredu zatražilo dozvolu za pokretanje nove jedinice. Prema trenutnim procenama, to znači da bi reaktor od 1.600 megavata mogao da bude povezan na mrežu pre juna.

Novi datum za početak rada biće određen kada finske vlasti izdaju dozvolu za pokretanje lančane reakcije u reaktoru i sprovođenje niskonaponskih testova, saopšteno je iz TVO.

Električna energija u Finskoj je trenutno skuplja za 15 odsto u odnosu na skandinavski prosek ove godine, pa je ova nacija morala da uveze gotovo četvrtinu svoje najveće potražnje energije, zbog manjka proizvodnog kapaciteta. Najnoviji hladni talas samo je pogoršao situaciju.

Od ponedeljka, cene električne energije dostigle su najvišii nivo još od zimskog rekorda zabeleženog u februaru 2010. godine. Finska, koja uvozi električnu energiju iz Švedske i Rusije, sada istu plaća više od 1.000 evra (1.300) po megavat satu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...