Ministar finansija Siniša Mali, za portal Biznis.rs o novim povoljnostima za privrednike

Firma kojoj su prihodi pali više od 20 odsto, dobija poseban status pri kreditiranju

BankeInvesticijeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

31.3.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 4

Firma kojoj su prihodi pali više od 20 odsto, dobija poseban status pri kreditiranju Firma kojoj su prihodi pali više od 20 odsto, dobija poseban status pri kreditiranju
Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a uspostavljena je i nova garantna šema za podršku najugroženijim... Firma kojoj su prihodi pali više od 20 odsto, dobija poseban status pri kreditiranju

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a uspostavljena je i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.  Kako za portal Biznis.rs otkriva ministar finansija Siniša Mali, proširenje garantne šeme sa sobom nosi dve bitne izmene.

„Prva izmena, u odnosu na prethodni period, odnosi se na maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koje se uvećava za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra. Druga izmena se tiče perioda raspoloživosti ovakvih kredita. Naime, ovi krediti biće raspoloživi do 30. juna 2022. godine“, objašnjava Mali.

Ministar napominje da su prema poslednjoj evidenciji, banke do sada u sklopu postojeće garantne šeme odobrile oko 1.7 milijardi evra kredita.

“To je umnogome pomoglo našim privrednim subjektima da obezbede likvidnost u vreme neizvesnosti zbog pandemije korona virusa. Takođe, nekima od njih je pomoglo i za dalje investicije, kako bi unapredili svoje poslovanje”, napominje ministar finansija.

Deo privrednika je najave mogućnosti novih, povoljnih kredita razumeo kao priliku koja se daje samo kompanijama iz ugroženih sektora, a ministar finansija to demantuje.

“Proširenjem postojeće garantne šeme ne menjaju se uslovi podobnosti, tako da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrđivanju garantne šeme mogu da apliciraju za kredite koji imaju garanciju države u skladu sa predmetnim zakonom. Sa druge strane, Republika Srbija uspostavlja i drugu garantnu šemu koja je namenjena svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima sa padom poslovnih prihoda većim od 20 odsto u 2020. godini. Maksimalna vrednost kredita pokrivenih drugom garantnom šemom iznosiće 500 miliona evra”, objašnjava Mali.

Krediti pokriveni postojećom garantnom šemom, dodaje on, daju se sa periodom otplate do 36 meseci, sa uključenim obaveznim grejs periodom od devet do 12 meseci.

“Krediti pokriveni drugom garantnom šemom daju sa sa periodom otplate do 60 meseci, sa uključenim obaveznim grejs periodom od 18 do 25 meseci. Želeli smo da na ovaj način pružimo dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima, na koje je ova kriza najviše uticala, i da im pomognemo da obezbede neophodnu likvidnost”, naglašava ministar finansija Siniša Mali.

 • Ljubinka

  31.3.2021 #1 Author

  Ministar Mali?
  Ovo je mač sa dve oštrice.

  Odgovori

 • Leni

  31.3.2021 #2 Author

  Koji je to ugrozeniji sektor od ugostiteljstva trenutno a upravo oni ne mogu dobiti nikakav kredit a sve dadzbine moraju da isplate?

  Odgovori

 • Danijela

  31.3.2021 #3 Author

  Sigurna sam da imaju i “sitna slova” koja trebaju da dobro procitaju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...