Alesandro Bragonci, šef Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan za Biznis.rs

Firmama dostupne pozajmice EIB za otvaranje 5.500 novih radnih mesta

BankeNovacSrbijaVesti

11.8.2021 10:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Firmama dostupne pozajmice EIB za otvaranje 5.500 novih radnih mesta Firmama dostupne pozajmice EIB za otvaranje 5.500 novih radnih mesta
Evropska investiciona banka zaključila je tri nova zajma, dva sa lokalnim bankama i jedan sa Ministarstvom finansija i Razvojnim fondom Republike Srbije, u ukupnom iznosu... Firmama dostupne pozajmice EIB za otvaranje 5.500 novih radnih mesta

Evropska investiciona banka zaključila je tri nova zajma, dva sa lokalnim bankama i jedan sa Ministarstvom finansija i Razvojnim fondom Republike Srbije, u ukupnom iznosu od 290 miliona evra za srpske kompanije. Ta sredstva su već dostupna malim i srednjim preduzećima za finansiranje obrtnih sredstava i dugoročnih investicija, očuvanje likvidnosti i radnih mesta, kao i proširenje poslovanja, kaže za portal Biznis.rs Alesandro Bragonci (Alessandro Bragonzi), šef Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

Sredstva su, napominje Bragonci, obezbeđena u okviru finansijskog paketa Tima Evropa Evropske unije kao odgovor na covid-19, čime je ukupna podrška EIB-a za oporavak sprskih kompanija od posledica virusa Covida-19 dostigla 380 miliona evra.

Kao takva, napominje Bragonci, ona će biti raspoloživa po povoljnijim i pristupačnim uslovima, dužim rokovima otplate i fleksibilnim uslovima.

„Želeli smo da omogućimo brzu i efikasnu raspodelu sredstava srpskim firmama, obuhvatajući najširi mogući spektar sektora, odnosno proizvodne, uslužne, trgovinske i poljoprivredne delatnosti, kao i privredne subjekte u oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja registrovane u odgovarajućem registru. Preciznije, kada je reč o 200 miliona evra koje je EIB ugovorila sa Razvojnim fondom Republike Srbije, očekujemo da će ta sredstva zaštititi preko 47.000 radnih mesta u različitim sektorima i stvoriti 5.500 novih prilika za zapošljavanje za ljude u Srbiji. Cilj nam je i da pomognemo kompanijama da nastave svoje poslovanje, proizvodnju, lance snabdevanja i dalje se šire„, ističe Bragonci i podseća da je od 2009. godine EIB investirala više od 2,2 milijarde evra u gotovo sve ključne sektore srpske privrede.

EIB je najveći investitor u regionu. Smatrate li da su kriza i pandemija covida-19 izmenile investicione prioritete u odnosu na period pre ovih događaja?

„Pandemija virusa Covid-19 teško je i u velikom obimu pogodila ceo svet i poremetila naš svakodnevni život i poslovanje. Ona nam je skrenula pažnju na značaj kvalitetne zdravstvene zaštite kako bismo zaštitili sebe i osetljivije kategorije stanovništva, kao i lako dostupne internet veze koja nam omogućava održavanje privatne i poslovne komunikacije, čak i u vreme najstrožih ograničenja kretanja. Zato će i u narednim godinama EIB nastaviti da ulaže u medicinske i digitalne kapacitete u regionu kako bi pomogla zemljama da povećaju svoju otpornost na buduće krize, poboljšaju uslove života i poslovanja, kao i da bi nastavile da se razvijaju, stvaraju nova radna mesta i grade sigurnu budućnost za svoje građane.

Dodatni izazov sa kojima se suočava i Zapadni Balkan i svet su klimatske promene. U narednom periodu umeće će se ogledati u tome da se oporavak od pandemije i klimatske aktivnosti međusobno nadopunjuju, kako bi se ostvario zeleni oporavak i transformacija ka novom ekonomskom modelu i održivom društvu. EIB kao banka Evropske unije je dugogodišnji partner regiona sa 40 godina dugom tradicijom finansijske, tehničke i savetodavne podrške dugoročnoj i održivoj budućnosti regiona.  

EU je revidirala svoje planove u prethodnom periodu, da li će se to osetiti i na radu EIB u Srbiji?

„Kada je naredni period u pitanju, EIB će ulagati sredstva za što brži oporavak Zapadnog Balkana od pandemije i njegovu transformaciju u digitalno, zeleno i povezano tržište. Kako bi se to ostvarilo, EIB će nastaviti da sarađuje u okviru inicijative Tima Evrope zajedno sa ostalim institucijama Evropske unije i pojačati podršku za izgradnju pouzdanije, efikasnije i obnovljive energetske infrastrukture, kao i za digitalizaciju i modernizaciju svih ključnih sektora – od zdravstva i saobraćaja do obrazovanja.

Zelena i digitalna revolucija trenutno dominiraju transportnim sektorom, u trenutku kada se klima drastično menja, a globalna zdravstvena pandemija preti čovečanstvu. Izazovi sa kojima se suočava ovaj sektor su veliki. Transport je i deo rešenja i deo problema, s obzirom na to da je jedini sektor gde emisije CO2 nastavljaju da rastu, ali je u isto vreme i najteže pogođen pandemijom. Zato mora da predvodi oporavak kroz razvoj novih tehnologija koje će se boriti sa izazovima i osigurati mu budućnost. U svojoj revidiranoj Politici za investiranje u transport EIB je iskazao spremnost da podrži zelenu tranziciju i razvoj novog transportnog sistema, koji će biti pristupačniji i efikasniji, zeleniji i bezbedniji – i suštinski održiviji.

Privatni sektor će takođe ostati u središtu naše pažnje, jer je malim preduzećima, osloncu naših privreda, potrebna podrška da bi se oporavila od krize i razvijala u pravcu inovacija i digitalizacije, čime se stvaraju uslovi za nova radna mesta. Sve te inicijative su deo Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije usvojenog 2020. godine, koji će zemljama Zapadnog Balkana staviti na raspolaganje oko 30 milijardi evra za ulaganja kojima se podstiču zelenu tranziciju, inkluzivan rast i stvaranje zajedničkog tržišta.

Srbija je dugo imala problem da zbog nedostatka kvalitetnih programa nije mogla da povlači sredstva koja su joj bila na raspolaganju. Mislite li da taj problem i dalje postoji?

„EIB je više od izvora pristupačnog finansiranja. Osim naše finansijske podrške, EIB je zajedno sa EU stavila na raspolaganje zemljama poput Srbije i svoje finansijsko i tehničko stručno znanje kako bi obezbedila da projekti budu pravilno pripremljeni, kao i u skladu sa ekološkim, socijalnim i finansijskim standardima EU. Pomoću svojih timova stručnjaka, EIB pruža tehničku i savetodavnu podršku u pripremi i superviziji projekata, izradi studija izvodljivosti i generalnih planova kako bi pomogla u razvoju i realizaciji velikih investicionih projekata. Dodatnu podršku pružamo kroz JASPERS, zajednički program EU i EIB, koji je aktivan u regionu od 2013. godine. Da bi pomogla razvoj boljih javno-privatnih partnerstava (JPP), EIB je osnovala Evropski stručni centar za JPP, čije usluge su takođe dostupne regionu. Na taj način nastojimo da ubrzamo realizaciju projekata i nađemo najbolji finansijski model koji često predstavlja kombinaciju zajmova, bespovratnih sredstava i tehničke pomoći, tako da je finansiranje EIB među najpovoljnijim na tržištu.

Što se tiče povlačenja sredstava, primetan je pozitivan rastući trend. Na primer, u Srbiji je nivo isplaćenih sredstava za projekte u oblasti saobraćaja, kao što su putna i železnička infrastruktura i slično, a koje finansira EIB dostigao oko 80 odsto od preuzetih obaveza, što se može smatrati zadovoljavajućim. Naravno, nadamo se daljem poboljšanju u svim segmentima.

Koji privredni sektori, po vašem mišljenju, imaju najviše potencijala za efikasan i relativno brz rast?

„U skladu sa agendom zelene i digitalne tranzicije, preduzeća koja mogu da razvijaju nova rešenja za digitalizovane poslovne modele, delovanje u oblasti klime i održivosti životne sredine moći će da postignu bolji položaj na tržištu. Oblasti naprednih tehnologija, kao što su biomedicina, veštačka inteligencija, cirkularna privreda, bezbednost podataka i industrijska automatizacija, između ostalog, imaju veliki potencijal za brz rast. Inovacije su ključni pokretač ekonomske konkurentnosti i transformacije i treba da budu uključene u svaki sektor – od saobraćaja, industrije, zaštite životne sredine do obrazovanja i poljoprivrede. Blagovremeno zauzimanje vodećeg položaja na tržištu u visokotehnološkim oblastima svakako bi moglo da obezbedi bolju konkurentnost u post-covid periodu.

Grupacija EIB može značajno da pomogne u stvaranju okvira za iskorišćavanje velikog lokalnog potencijala kada su u pitanju inovacije i nauka. Da bi podržala razvoj inovacija u Srbiji, EIB je do sada uložila 200 miliona evra, doprinoseći obnovi niza naučnih laboratorija i centara, kao i izgradnji tri centra izvrsnosti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ti naučno-tehnološki parkovi postali su čvorišta za inovativnu nauku i tehnološko preduzetništvo, u potrazi za novim naprednim rešenjima koja unapređuju kvalitet našeg života i poslovanja, pomažući napredak lokalnih zajednica.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...