Druga po veličini svetska ekonomija dobro pozicionirana za narednih godinu dana

Fitch potvrdio kreditni rejting Kine A+, uz stabilne izglede

SvetVesti

28.6.2021 13:27 Autor: Marko Miladinović 0

Fitch potvrdio kreditni rejting Kine A+, uz stabilne izglede Fitch potvrdio kreditni rejting Kine A+, uz stabilne izglede
Međunarodna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Kine za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na A+, uz stabilne izglede. Kineski rejting podržavaju robusne... Fitch potvrdio kreditni rejting Kine A+, uz stabilne izglede

Međunarodna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Kine za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na A+, uz stabilne izglede.

Kineski rejting podržavaju robusne spoljne finansije zemlje, snažni makroekonomski pokazatelji i obim druge najveće svetske ekonomije, navodi se u saopštenju rejting agencije.

Nasuprot tome, dodeljeni rejting donekle ograničavaju rizici fiskalne i makrofinansijske stabilnosti, koji proističu iz kineskog visokozaduženog nevladinog sektora, kao i podaci o dohotku po stanovniku i upravljanju, koji su ispod nivoa A.

Agencija ocenjuje da je kineska ekonomija ušla u zrelu fazu oporavka od pandemije, nakon početnog uspeha zemlje u suzbijanju virusa.

Realni BDP je porastao za čak 18,3 odsto međugodišnje u prvom kvartalu 2021. godine, u odnosu na rast od 6,5 odsto u četrvtom lanjskom tromesečju, što je delom i posledica baznog efekta mera zatvaranja u uporednom periodu 2020. godine.

Pokazatelji ekonomske aktivnosti su od tada mešoviti, ali uglavnom ukazuju na nešto sporiji rast domaće potražnje, koju nadoknađuje još uvek snažan rast izvoza i prerađivačke industrije usled globalnog ekonomskog oporavka.

Fitch predviđa rast kineskog BDP od 8,4 odsto u 2021. godini i od 5,5 procenata u 2022. godini, što će Kinu i dalje pozicionirati među svetske ekonomije sa najboljim performansama, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...