Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Nakon više decenija mesečna isplata finansira se iz uplate doprinosa

Fond PIO prvi put isplatio penzije bez dotacija

NovacSrbijaVesti

21.7.2021 08:26 Autor: Marija Jovanović 0

Fond PIO prvi put isplatio penzije bez dotacija Fond PIO prvi put isplatio penzije bez dotacija
Nakon više decenija mesečna isplata penzija finansira se iz uplate doprinosa zaposlenih. Od početka godine naplata doprinosa je veća za 36 odsto, a nadležni... Fond PIO prvi put isplatio penzije bez dotacija

Nakon više decenija mesečna isplata penzija finansira se iz uplate doprinosa zaposlenih. Od početka godine naplata doprinosa je veća za 36 odsto, a nadležni to objašnjavaju povećanjem zaposlenosti.  

Sedamdesetih godina, kada je četvoro radilo, a jedan primao penziju, iz tadašnjih SIZ-ova je prelivalo, pa se od doprinosa gradila Gazela i Centar „Sava“. U osamdesetima je bilo taman za penzije. Početkom devedesetih ta organizacija prerasta u Fond PIO koji se stalno dotira iz državnog budžeta, piše RTS.

„Ono što je jako dobra vest za našu zemlju jeste da je prvi put u istoriji od kad postoji, od 1992. godine, Fond PIO samostalno isplatio penzije za tekući mesec“, kaže zamenik direktora Fonda PIO Relja Ognjenović.

Od 58 milijardi dinara, koliko je potrebno za mesečnu isplatu penzija, u junu je pokrivena isplata za milion i 400.000 penzionera koji su nekad bili zaposleni, dok je država sa 11,5 odsto dotirala isplatu poljoprivrednim i penzionerima koji su ranije samostalno obavljali delatnost. Ukupna dotacija 2012. godine za sve penzije bila je preko 48 odsto, 2016. godine se smanjila na 35 procenata, a prošle godine na 20 odsto.

„To je direktan pokazatelj ekonomskog osnaživanja države, povećanja stope zaposlenosti, smanjivanja sive ekonomije i nadamo se da će se ovo nastaviti i u narednom periodu“, navodi ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Penzioneri plešu
Foto: Freepik.com

Preokrenut je trend koji je pretio izjednačavanjem broja zaposlenih i penzionera. U nadležnom ministarstvu kažu da je sada 1 na prema 1,6 u korist zaposlenih koji uplaćuju doprinose. Oko tri milijarde dinara doprinosa mesečno stiže od firmi koje su iskoristile mogućnost da zbog korone obaveze iz prošle godine izmiruju u ovoj.

„Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje jesu ostvareni u iznosu od 288,1 milijardu dinara i moram da kažem da je taj trend rasta značajan i u principu konstantan“, naglašava Mira Stanojev iz Poreske uprave.

„Imajući u vidu da u prvoj polovini ove godine je za oko 64 milijarde dinara više novca u budžetu PIO fonda, nego što je to bilo prethodne godine, sa rastućim trendom možemo očekivati da će se sve više smanjivati potreba za bilo kakvom dotacijom“, poručuje Kisić Tepavčević.

Od 708 milijardi dinara, potrebnih u ovoj godini za isplatu penzija i ostalih davanja, Fond je računao na 153 milijarde iz državnog budžeta. Ostaje da se vidi koliko je zaista i neophodno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...