(FOTO) MEDIJI U SAD PROGLASILI POBEDU BAJDENA Tramp ne priznaje poraz i najavljuje tužbe

IzdvajamoSvetVesti

3.11.2020 22:16 Autor: Vladimir Jokanović 11

(FOTO) MEDIJI U SAD PROGLASILI POBEDU BAJDENA Tramp ne priznaje poraz i najavljuje  tužbe (FOTO) MEDIJI U SAD PROGLASILI POBEDU BAJDENA Tramp ne priznaje poraz i najavljuje  tužbe
Američki građani 3. novembra birali su na 59. predsedničkim izborima, između aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden).... (FOTO) MEDIJI U SAD PROGLASILI POBEDU BAJDENA Tramp ne priznaje poraz i najavljuje  tužbe

Američki građani 3. novembra birali su na 59. predsedničkim izborima, između aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) i demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden). Postizborna trka trajala je četiri dana, jer je za pobedu potrebno najmanje 270 elektorskih glasova.

Na bazi nezvaničnih rezultata i projekcija:

BAJDEN 273
TRAMP 214
Izvor: New York Times

BAJDEN 273
TRAMP 213
Izvor: CNN

08.37 – Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp odbija da prizna izborni poraz na predsedničkim izborima i pobedu Džoa Bajdena i najavio je da će njegov pravni tim podneti tužbe u više država u vezi s njihovim rezultatima.

Tramp je rekao je da je dobio 71 milion legalnih glasova i da je vodio sve dok, nakon završenih izbora, nisu počeli da stižu glasovi poštom.

Nedelja, 8. novembar

20.05 – Evropska unija čestitala je Džou Bajdenu i Kamali Heris na izboru za predsednika i potpredsednicu SAD, prenosi Tanjug.

19.09 – Počevši od ponedeljka naša kapmanja započinje procesuiranje našeg slučaja na sudu kako bi se osiguralo da se u potpunosti poštuju izborni zakoni i da se izabere zakoniti pobednik, saopštio je američki predsednik Donald Tramp nakon što su mediji proglasili pobedu Bajdena. Tramp je optužio Bajdena i „njegove“savezničke medije da su požurili da ga proglase pobednikom, kako bi prikrili istinu. „Jednostavna činjenica je da su ovi izbori daleko od završetka. Zakoniti glasovi određuju ko je predsednik, a ne mediji“, naveo je Tramp.

17.30 – CNN je pod oznakom hitno javio da je Džo Bajden izabran za 46. predsednika SAD sa 273 elektorska glasa, nakon što je proglašen pobednikom u Pensilvaniji, što mu je donelo 20 odlučujućih glasova. Tramp je prethodno najavio da će u 17.30 sati održati „veliku“ konferenciju za medije u Filadelfiji, a na svom Twitter nalogu je objavio da je ostvario „ubedljivu pobedu“ na izborima.

17.23 – Zvaničnici okruga Antrim u Mičigenu objavili su da je došlo do „greške u računanju“ glasova zbog „ljudskog faktora“. Naknadno je utrvrđeno da u Antrimu nije pobedio Bajden sa 3.000 glasova više, nego Tramp sa oko 2.500 glasova prednosti, objavili su američki mediji.

11.26 – Napetost i neizvesnost na izborima za 46. američkog predsednika su na vrhuncu, a demokratski kandidat Džo Bajden sve bliži pobedi. CNN je preneo da je Bajden „nikad bliže pobedi“ i najavio da bi već u subotu, nakon prebrojavanja svih preostalih glasova, moglo da se očekuje proglašenje pobednika.

11.13 – Američki Vrhovni sud doneo je privremenu meru kojom se nalaže državi Pensilvaniji da odvoji sve glasačke listiće koji su stigli poštom posle zatvaranja birališta 3. novembra. Sud nije uvažio zahtev Republikanaca da ti glasački listići ostanu neprebrojani, nego traži da se oni broje odvojeno, prenosi Politico.

Subota 7. novembar

18.30 – Predsednički kandidat Džo Bajden vodi u državi Pensilvanija, ali i u još dve države koje bi mogle da imaju uticaj na krajnji ishod izbora – Nevadi i Arizoni. Na osnovu 91 odsto prebrojanih glasova Bajden u Nevadi vodi sa oko 22.000 glasova prednosti. Prema projekciji BBC, u Arizoni se Bajdenova prednost smanjila i sada vodi sa 43.570 glasova, dok je prethodno imao prednost od 47.000 glasova nad Trampom.

17.49 – Državni sekretar Džoržije Bred Rafensperter potvrdio je da će u toj državi biti ponovljeno prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima zbog male razlike. Na osnovu projekcija Edison Riserča, i Tramp i Bajden imaju po 49,4 odsto glasova, prenosi Rojters. Prema zakonima Džordžije, ako je razlika između kandidata manja od pola procentnog poena, može da se zatraži novo prebrojavanje, navodi AP.

15.37 – Džo Bajden preuzeo je vođstvo u Pensilvaniji nakon 95 odsto prebrojanih glasova. Njegova prednost je oko 5,500 glasova. Ukoliko bude pobedio u Pensilvaniji, Bajdenu će to biti dovoljno za konačnu pobedu na izborima.

Foto: Tanjug/AP

11.01 – Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, Bajden je u blagoj prednosti za 917 glasova. Prema projekciji CNN, i Tramp i Bajden imaju po 49,4 odsto glasova, a pobeda u toj državi donosi 16 elektorskih glasova.

10.40 – Kandidat demokrata Džo Bajden sve je bliži Beloj kući nakon što se prebrojavanje glasova u preostalih pet država približava kraju, pokazuju podaci CNN.

07.30 – Američki diplomata i blizak saradnik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel izjavio je za Newsmax da je Trampov tim otkrio 3.062 sporna glasača u Nevadi, koji su glasali iako ne žive u toj saveznoj državi.

07.18 – Rok za prijem glasačkih listića putem pošte biće produžen do 10. novembra, saopštili su zvaničnici Nevade, koja je i jedna od ključnih država koja bi mogla da odluči ko će biti novi predsednik SAD, prenosi Fox News.

06.57 – Tramp vodi u Džordžiji za 1.775 glasova. Bajden vodi u Arizoni za oko 46.000 glasova posle 90 odsto obrađenog materijala. Smanjuje se Trampova prednost u Pensilvaniji, a posle 95 odsto prebrojanih glasova ona iznosi oko 26.000 glasova.

06.52Ne smemo da dozvolimo nikome da ućutka naše glasače, ne smemo da im dozvolimo da ukradu izbore, rekao je Donald Tramp u obraćanju iz Bele kuće.

Petak 6. novembar

22.34 – „Svaki glas se mora prebrojati“, rekao je Džo Bajden u obraćanju iz svog štaba u Vilmingtonu, u državi Delaver i zamolio američke državljane za strpljenje. Bajden i njegova desna ruka Kamala Haris su se kratko obratili novinarima.

21.48 – Državni sekretar Pensilvanije Keti Bukvar rekla je da bi konačni rezultati predsedničkih izbora u toj saveznoj državi trebalo da budu poznati do kraja dana. „Mislim da bi definitivno trebalo da znamo rezultate do kraja dana. Ima oko 550.000 kutija koje se i dalje obrađuju, neke su već obrađene, ali možda još rezultati nisu objavljeni. Ali da, uskoro će biti sve jasno“, rekla je Bukvar za CNN.

Odbijene Trampove tužbe u Džordžiji i Mičigenu

20.01 – Državni sud Džordžije odbacio je žalbu izbornog štaba Donalda Trampa, koji je tvrdio da su pomešani listići birača koji su se izjasnili poštom na vreme i sa zakašnjenjem, tvrdi televizijska stanica Foks njuz. Žalba se zasnivala na tvrdnji posmatrača kojem se učinilo da je došlo do mešanja listića. Državni sudija u Džordžiji je rekao da nema dokaza da se to dogodilo.

Foto: Tanjug/AP

„Nema dokaza da su se mešali glasovi u Čatam okrugu, odnosno, da je izborna komisija prekršila zakon“, rekao je sudija, a preneo Foks njuz.

19.40 – Izborni štab predsedničkog kandidata Donalda Trampa izgubio je spor pred sudom u Mičigenu, preneo je Rojters. Trampov štab je tražio da se zaustavi glasanje u ovoj državi, međutim, državni sudija Mičigena je odbacio žalbu. Američke medijske kuće (Foks njuz, CNN, NBC…) su proglasile Bajdena pobednikom u Mičigenu sa osvojenih vise od 50.6 odsto glasova, dok je Trampu pripalo 48.8, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

18.55 – Džo Bajden povećao je vođstvo u Nevadi u odnosu na Donalda Trampa za oko 3.500 glasova, preneo je Rojters. Na uzorku od oko 87 odsto izbrojanih glasova, Bajden ima blizu 49,5 odsto glasova, a Tramp ima oko 48,5 odsto glasova. Prema izvorima CNN, Bajden je uvećao razliku i u odnosu na Trampa ima više od 11.000 glasova.

18.08 – Velika zakonska pobeda u Pensilvaniji!, objavio je Tramp na Twitteru. Tramp i dalje vodi u Pensilvaniji, ali sve manje ubedljivo. Posle 92 odsto prebrojanih glasova on ima prednost 1,8 odsto u odnosu na Bajdena, prenose američki mediji.

17.56 – Američki predsednik Donald Tramp ojavio je na Twitteru: „Zaustavite brojanje“. U Džordžiji je u toku završnica brojanja glasova. Razlika je oko 20.000 glasova u korist Trampa, a preostalo je još oko 50.000 neprebrojanih glasova.

10.10 – Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena nad aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova, javlja CNN, preneo je Tanjug. U Arizoni je do sada obrađeno 86 odsto glasova.

08.33 – Nekoliko stotina Trampovih pristalica okupilo se ispred izbornog centra u Marikopi u državi Arizona osporavajući Bajdenovu pobedu, prenosi Guardian.

08.27 – U više američkih gradova nakon predsedničkih izbora došlo je do protesta pristalica i republikanaca i demokrata, koji zahtevaju da se glasanje zaustavi, odnosno pozivaju zvaničnike da „prebroje svaki glas“, prenosi Tanjug.

Trampov štab podneo tužbe

08.24 – Trampov izborni štab podneo je tužbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji zbog sumnje u neregularnosti tokom prebrojavanja glasova, prenosi Tanjug.

Tanjug/AP

07.07 – Prema projekciji CNN Džo Bajden je pobedio u državi Mičigen i osvojio još 16 elektorskih glasova, ukupno 253 do sada.

Četvrtak, 5. novembar

22.14 – Ne proglašavam pobedu, ali verujem da ću pobediti kada se završi brojanje, rekao je demokratski predsednički kandidat Džo Bajden u obraćanju javnosti.

20.31 – „Džo Bajden je na putu da pobedi na ovim izborima i on će biti sledeći predsednik SAD“, rekla je novinarima menadžerka Bajdenove kampanje Džen O Mali Dilon (Jen O’Malley Dillon) dodajući da bi to moglo biti u sredu „popodne“.

Foto: Tanjug/AP

20.27 – Prema projekciji CNN, Džo Bjaden je pobedio u državi Viskonsin i osvojio dodatnih 10 elektorskih glasova. U Viskonskinu je izbrojano 98 odsto glasova, prenosi NYT.

19.39 – Izborni štab Donalda Trampa odmah će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

„Bilo je izveštaja o nepravilnostima u nekoliko okruga Viskonsina koje izazivaju ozbiljne sumnje u valjanost rezultata“, rekao je menadžer kampanje Bil Stepijen, ne navodeći detalje o izveštajima.

18.44 – Džo Bajden osvojiće najmanje tri od četiri elektorska glasa u Mejnu, pokazuje projekcija CNN. Mejn je uz Nebrasku jedina država u kojoj elektorski glasovi mogu da budu podeljeni između kandidata. U toj državi dva od četiri elektorska glasa idu pobedniku na nivou države, a po jedan za pobednika u oba kongresna distrikta.

Tanjug/AP

18.34- Mičigen, ključna država koja će pomoći da se utvrdi ko je pobednik na američkim predsedničkim izborima, i dalje prebrojava „desetine hiljada“ glasačkih listića. Očekuje se da će se do kraja dana doći do nezvaničnog broja, prenosi Rojters.

Rezultati izbora možda pred Vrhovnim sudom, ocenio Šćekić

Foto: Tanjug/AP

17.55 – „Sve agencije za istraživanje javnog mnjenja „debelo su promašile“ jer su predvidele lagodnu pobedu Bajdena“, rekao je za Biznis.rs, Jakša Šćekić, nekadašnji novinar Sky-news i Reuters. Situacija sa glasovima je veoma neizvesna, rekao je Šćekič i dodao da će se brojati svaki glas, a kako je ocenio „moguće da se izbori završe i pred Vrhovnim sudom“.

17.43 – Izborni štab Donalda Trampa saopštio je da će zakonskim putem nastojati da se obezbedi prebrojavanje legalnih, a ne nelegalnih glasova, i da očekuje da će pobediti, dok glasanje u ključnim državama i dalje traje.

„Ako izbrojimo sve legalne glasačke listiće, mi pobeđujemo, predsednik pobeđuje“, rekao je Bil Stepien novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

15.44 – Predsednički kandidat Džo Bajden preuzeo je vođstvo u državama Mičigen i Viskonsin, a aktuelni predsednik Donald Tramp, vodi u Pensilvaniji, javlja CNN.

Izbori za predsednika SAD pokazali su se neizvesnijim nego što je očekivano, a tri države, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, mogle bi da budu ključne u odluci da li će pobednik izbora biti Tramp ili Bajden.

14.28 – Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u američkoj saveznoj državi Viskonsin Bajden je u blagom vođstvu od oko 20.000 glasova nad Trampom, javlja BBC. Uprkos blagoj prednosti Bajdena, rezultat je suviše tesan da bi moglo da se predvidi ko će pobediti u toj držav.

14.25 – Incident kod Bele kuće, izbodene četiri osobe

Jedna žena i tri muškarca izbodeni su nekoliko blokova dalje od Bele kuće, rano jutros posle izbornog dana, ali nisu životno ugroženi, saopštila je vašingtonska policija.

Četiri osobe povređene su u prepirci sa troje osumnjičenih u blizini raskrsnice 14. ulice i Njujork avenije Severozapad oko 02.30 časova, navela je policija, preneo je NBC Vašington.

12.43 – Ostalo je još devet država u kojima glasovi nisu prebrojani, a čiji će rezultati odlučiti ko će osvojiti predsednički mandat. Čekaju se glasovi iz Aljaske (3 izborna glasa), Arizone (11), Džordžije (16), Mičigena (16), Nevade (6), Severna Karoline (15), Pensilvanije (20), Viskonsina (10) i Mejna (1).

Bajden za sad ima 227 lektorskih glasova prema projekcijama NYT, odnosno 224 prema CNN, dok Tramp ima 213. Za pobedu je neophodno 270 lektorskih glasova.

Izborna komisija u pojedinim državama je rešila da prekine brojanje i nastavi rad u sredu, odnosno, od 16.00 po srednjoevropskom vremenu vremenu.

12.03 – Bajden preuzeo vođstvo u Viskonsinu, pokazuju projekcije CNN.

Foto: Tanjug/AP

11.52 – Bajden napreduje u Mičigenu, Tramp ga stiže u Nevadi

Bajden se približava Trampu u Mičigenu, međutim, predsednik SAD se približio demokratskom kandidatu u Nevadi, pokazuju podaci TV Fox news.

Na osnovu 82 odsto prebrojanih glasova u Mičigenu, Tramp vodi za 206.000 glasova, ali analitičari ocenjuju da bi u finišu moglo da dođe do preokreta, jer tek treba da stignu glasovi ljudi koji su birali predsednika iz svojih domova i iz inostranstva. U Nevadi, državi koja donosi šest elektorskih glasova, gde je Bajden dugo imao prednost, ali ga je Tramp stigao i sada zaostaje 23.000 glasova, na osnovu 67 odsto prebrojanih glasova.

Foto: Tanjug/AP

9.45 – Novi predsednik SAD bi možda mogao da bude proglašen tek za nekoliko dana, prenosi Politico.

09.37 – Bajden je pobedio na izborima u državama Mejn i Arizona, objavila je američka izborna komisija. U Arizoni je to prvi trijumf nekog demokratskog kandidata u prethodne 72 godine.

Bajdenova pobeda u Arizoni za mnoge nije iznenađenje, a trijumf mu je doneo 11 elektorskih glasova.

09.16 – Saradnik američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel objavio je na svom Tviter nalogu da je veoma sumnjivo to što je prekinuto brojanje glasova u četiri savezne američke države i poručio da se ne sme dozvoliti preotimanje glasova.

„Zaustavljanje prebrojavanja glasova je sumnjivo. Veoma sumnjivo. Ostanite budni celu noć. Saberite se“, poručio je Grenel na Tviteru.

08.53 – U toku je prebrojavanje glasova, a sve manja razlika u glasovima između dvojice kandidata ukazuje na napetu završnicu.

Bajden za sada ima 225 glasova elektorskog koledža, a Tramp 213, a oba kandidata najavljuju pobedu.

Foto: Wikimedia

08.48 – Prema projekcijama CNN, Tramp je pobedio u Montani.

08.25 – Tramp se obraća javnosti iz Bele kuće

„Pobedićemo, što se mene tiče, već smo pobedili. Rezultati su fenomenalni, spremamo se za veliku proslavu“, rekao je Tramp. On je dodao da će tražiti od Vrhovnog suda da obustavi brojanje glasova, navodeći da je očigledno da u preostalih nekoliko država republikanci vode i da Bajden i demokrate ne mogu da ih stignu.

Foto: Tanjug/AP

08.22 – Četiri države – Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen i Džordžija – ostavile su na desetine hiljada glasova po strani, čime su usporili trku za Belu kuću, prenosi CNN.

07.51 – Tramp je osvojio četiri od pet glasova elektora u Nebraski, dok je njegovom protivkandidatu iz redova demokrata pripao jedan glas u toj saveznoj državi. Kako navodi AP, Tramp je pobedio u prvom kongresnom okrugu, u trećem kongresnom okrugu, kao i na nivou države.

07.45 – Nezvanične projekcije NYT

Foto: Printscreen NYT

07.38 – Tramp je osvojio većinu glasova u državi Teksas, koja mu je donela 38 elektorskih glasova. Na osnovu prebrojanih 81 odsto glasova, aktuelni predsednik je osvojio 5,6 miliona glasova, odnosno više od 52 odsto glasova, dok je Bajden uzeo 4,9 miliona glasova, odnosno, 46,3 odsto glasova, javio je AP.

07.12 – Tramp je objavio na Twitteru da će se „večeras“ obratiti javnosti. „Velika pobeda!“, napisao je Tramp.

07.07 – Bajden je rekao pristalicama u Vilmingtonu u državi Delaver da se oseća sigurno u pogledu pobede na izborima u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu i da je za to potrebno još strpljenja do prebrojavanja preostalih glasova u sredu. Tramp za sada vodi u sve tri države koje je Bajden pomenuo. Trampova prednost u Pensilvaniji je veća od 14 procenata nakon 64 odsto obrađenih glasova. U Mičigenu Tramp ima više od osam procenata prednosti posle 58 odsto prebrojanih glasova, a u Viskonsinu Tramp vodi sa više od četiri odsto nakon 72 odsto obrađenih glasova.

06.41 – Tramp je pobedio na Floridi i osvojio 29 elektorskih glasova, prenosi CNN.

06.36 – Bajden najavio obraćanje javnosti, prenosi CNN.

06.07 – Tramp je u prednosti u državama Florida (29), Severna Karolina (15), Pensilvanija (20), Mičigen (16), Viskonsin (10), Ajova (6), Džordžija (16) i Teksas (38). Ukoliko bude pobedio u pomenutim državama osvojiće dodatnih 150 elektorskih glasova, što bi mu bilo dovoljno za pobedu. Na Floridi je obrađeno 96 odsto glasova, u Severnoj Karolini 95 odsto, u Teksasu 90 odsto, u Ajovi 85 odsto, u Viskonsinu 67 odsto, u Pensilvaniji 61 odsto i Mičigenu 54 odsto.

05.36 – Bajden je ubedljivo pobedio u Kaliforniji i osvojio 55 elektorskih glasova, prenose američki mediji.

05.17 – Tramp vodi po broju ukupnih glasova birača, prenosi CNN.

Foto: Tanjug/AP

04.34 – Tramp je pobedio u Misuriju i osvojio 10 elektorskih glasova, javlja NYT.

04.29 – Tramp vodi u tri od četiri „ključne“ države, Floridi (29), Pensilvaniji (20) i Viskonsinu (10), dok je Bajden u prednosti u Arizoni (11).

Foto: Tanjug/AP

04.03 – Tramp je pobedio u Kanzasu i osvojio šest elektorskih glasova, javlja NYT.

03.45 – Bajden je pobedio u Koloradu i osvojio devet elektorskih glasova, javlja NYT.

Foto: Tanjug/AP

03.34 – Bajden je pobedio u distriktu Kolumbija i osvojio tri elektorska glasa, javlja NYT.

03.23 – Ispred Bele kuće traju demonstracije Bajdenovih pristalica. Za sada sve protiče mirno, a Tramp je ranije najavio da će pratiti izborne rezultate iz Bele kuće u krugu porodice.

Foto: Tanjug/AP

03.09 – Bajden pobedio u državama Njujork (29) i Nju Meksiko (5), a Tramp u Luizijani (8), Severnoj Dakoti (3), Južnoj Dakoti (3), Vajomingu (3) i Nebraski (4), javlja NYT.

02.55 – Donald Tramp pobedio u Indijani i osvojio 11 elektora, javlja NYT.

02.32 – Tramp je pobedio u državi Arkansas i osvojio šest elektorskih glasova, javlja NYT.

02.02 – Tramp pobedio u Tenesiju (11), u Oklahomi (7), u Misisipiju (6) i Alabami (9), a Bajden u Ilinojisu (20), Nju Džerziju (14), Konektikatu (7) i Merilendu (10), javio NYT.

Foto: Tanjug/AP

01.59 – Tramp pobedio u Južnoj Karolini, osvojio devet elektorskih glasova, javio NYT.

01.40 – Tramp je osvojio više glasova u Zapadnoj Virdžiniji i dobio pet elektorskih glasova,a Bajden je pobedio u Virdžiniji (13) javio je NYT.

01.21 – Posle 43 odsto prebrojanih glasova na Floridi Tramp je u prednosti sa 50,1 procenat u odnosu na Bajdena koji ima 49 odsto.

01.16Donald Tramp pobedio je u Kentakiju i osvojio osam elektorskih glasova, a Bajden je pobedio u Vermontu i dobio tri elektorska glasa, javio je NYT.

Foto: Tanjug/AP

01.06 – Na osnovu 13 odsto obrađenih glasova na Floridi, Tramp vodi sa 54 odsto glasova, a Bajden ima 46,1 odsto.

00.37 – „Držimo se stvarno dobro u celoj zemlji. Hvala vam!“, napisao je Donald Tramp na Twitteru.

00.31 – Na bazi tri odsto prebrojanih glasova u Kentakiju Donald Tramp je u prednosti sa 69,4 odsto glasova, dok je Džo Bajden dobio 29,2 procenata.

Sreda, 4. novembar

23.59 – Zatvorena prva biračka mesta u državama Indijana i Kentaki. U Severnoj Karolini glasanje će biti produženo na četiri glasačka mesta, koja su otvorena sa zakašnjenjem.

23.13 – „Ako večeras budem imao šta da kažem, govoriću. Ako ne, sačekaću dok se glasovi ne prebroje sledećeg dana“, rekao je Džo Bajden u Vilmingtonu u državi Delaver.

Foto: Tanjug/AP

22.33 – Izlaznost dostigla 90 odsto od one na izborima 2016. Do zatvaranja svih biračkih mesta ostalo još manje od četiri sata. Najmanje u sedam država već glasalo više nego 2016.

Foto: Tanjug/AP

21.48 – Donald Tramp je izjavio u sedištu Republikanske stranke u Arlingtonu: „Ne razmišljam u ovom trenutku još ni o govoru povodom prihvatanja poraza, a ni povodom proglašenja pobede. Pobeđivati je lako. Gubiti nikada nije lako, barem za mene“.

Foto: Tanjug/AP

20.39 – Skoro 102 miliona Amerikanaca glasalo je na ranom glasanju za predsedničke izbore u SAD, što je 48 odsto upisanih birača, odnosno 73 odsto ukupno izašlih birača na prethodnim izborima 2016. godine, prenosi AP.

U nekoliko država, uključujući Teksas i Arizonu, odziv pre izbornog dana već je premašio ukupan odziv na izborima pre četiri godine.

18.50Kandidat demokrata Džo Bajden posetio je na dan izbora kuću u kojoj je odrastao u gradu Skrenton u Pensilvaniji. Kako je objavljeno na Twitteru, Bajden je na zidu kuće ostavio poruku: „Iz ove kuće u Belu kuću, uz božju pomoć“.

Foto: Tanjug/AP

18.30 – Prva dama SAD Melanija Tramp glasala je na predsedničkim izborima u Palm Biču, na Floridi pre podne po lokalnom vremenu.

Foto: Tanjug/AP_

17.45 – Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari koja je bila Trampova protivkandidatkinja na izborima 2016. godine, izašli su na biralište, glasali i pozvali ostale birače da urade isto.

„Hilari i ja smo ponosno glasali za Džo Bajdena i Kamalu Haris. Oni će neumorno raditi na smanjenju podela i izgradnji bolje budućnosti za sve nas. Ako to već niste uradili, glasajte danas!“, napisao je Klinton na svom Twitter nalogu.

Veliki broj birača koji je glasao pre 3. novembra nagoveštava veliku izlaznost, ali može da znači i da su građani glasali poštom ili ranije da bi izbegli gužvu na glasačkim mestima zbog epidemije Covid-19.

Pravo glasa na ovim izborima ima više od 255 miliona Amerikanaca, a prva biračka mesta otvorena su u šest sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se najkasnije do 20 sati, osim u Oregonu gde će se glasati isključivo putem pošte.

Na prethodnim izborima 2016. godine na rano glasanje izašlo je 47 miliona građana, a do kraja je ukupno glasalo 138 miliona. Izlaznost je bila 55,5 odsto.

Pobediće kandidat koji bude imao najmanje 270 od 538 elektorskih glasova. Prema ocenama stručne javnosti i na bazi prethodnih iskustava Izbore bi trebalo da odluče rezultati u „ključnim“ državama, Arizoni, Floridi, Pensilvaniji i Viskonsinu. Četiri pomenute države nose ukupno 70 elektorskih glasova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...