(FOTO) BUKOVE ŠUME U SRBIJI NOMINOVANE ZA SVETSKU PRIRODNU BAŠTINU Na listi nacionalni parkovi Fruška gora, Tara i Kopaonik

EkologijaLifestyleSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

3.5.2020 14:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

(FOTO) BUKOVE ŠUME U SRBIJI NOMINOVANE ZA SVETSKU PRIRODNU BAŠTINU Na listi nacionalni parkovi Fruška gora, Tara i Kopaonik (FOTO) BUKOVE ŠUME U SRBIJI NOMINOVANE ZA SVETSKU PRIRODNU BAŠTINU Na listi nacionalni parkovi Fruška gora, Tara i Kopaonik
Ove godine za svetsku prirodnu baštinu nominovane su bukove šume u nacionalnim parkovima „Fruška gora“, „Tara“ i „Kopaonik“. Naše šume su u nominaciji kao... (FOTO) BUKOVE ŠUME U SRBIJI NOMINOVANE ZA SVETSKU PRIRODNU BAŠTINU Na listi nacionalni parkovi Fruška gora, Tara i Kopaonik

Ove godine za svetsku prirodnu baštinu nominovane su bukove šume u nacionalnim parkovima „Fruška gora“, „Tara“ i „Kopaonik“.

Naše šume su u nominaciji kao deo dobra svetske prirodne baštine „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“, navode iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Evropa je jedini kontinent na kojem rastu i dominiraju čiste i mešovite šume bukve.

Foto; Printscreen youtube

Prekogranično dobro „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“, čini gotovo 80 bukovih šuma u 12 evropskih država u: Ukrajini, Slovačkoj, Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Sloveniji, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Albaniji.

Njihova zaštita neophodna je kako bi se ekosistem bukovih šuma očuvao za buduće generacije, kao jedan od najznačajnijih listopadnih šumskih ekosistema severne hemisfere i, svakako, najznačajniji za evropski kontinent, za koji je i endemičan.

Ove godine u nominaciji za proširenje učestvuje 10 zemalja: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Švajcarska, Češka, Poljska, Slovačka, Italija i Francuska, koje predlažu dodavanje novih 30 rezervata bukovih šuma za upisivanje u okviru ovog prekograničnog dobra.

Foto: Printscreen youtube

Nominovani bukovi rezervati u Srbiji nalaze se u Nacionalnom parku „Fruška gora“ – lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Papratski do“ i „Ravne“, u Nacionalnom parku „Tara“ – lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Zvezda“ i „Klisura Rače“ i u Nacionalnom parku „Kopaonik“ – lokalitet u režimu zaštite prvog stepena „Kozje stene“, koji su većiim delom obrasli očuvanim mešovitim bukovim šumama.

Status rezervata prirode u Srbiji prve su dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti, ističu iz Zavoda za zaštitu prirode.

Za prvo zaštićeno prirodno dobro u Srbiji proglašen je Strogi prirodni rezervat „Zeleničje“ još 1948. godine u kom je zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom. Taj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Srbiji u Jablaničkom okrugu, u blizini mesta Crna Trava.

Tagovi
EKO SRBIJA
  • Tanja

    3.5.2020 #1 Author

    Divno 👍😀

    Odgovori

  • sanja

    4.5.2020 #2 Author

    cesto uzivamo u prirodi na Fruskoj gori. treba cuvati prirodu. odlican tekst, sve pohvale za BIZNIR.RS

    Odgovori

  • Jelena

    5.5.2020 #3 Author

    Ovo je nase blago, treba ga sacuvati 🙂

    Odgovori

  • zorica stefanovic

    5.5.2020 #4 Author

    Tara je prelepa,jedinstvena….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...