(FOTO) RETKO KO PRIMETI DA OVO NIJE PRAVO CVEĆE Kuršumličanka od porcelana izrađuje neverovatne predmete

BiznisBolji posaoIntervjuLifestyleMoja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

2.12.2020 12:42 Autor: Julijana Vincan 4

(FOTO) RETKO KO PRIMETI DA OVO NIJE PRAVO CVEĆE Kuršumličanka od porcelana izrađuje neverovatne predmete (FOTO) RETKO KO PRIMETI DA OVO NIJE PRAVO CVEĆE Kuršumličanka od porcelana izrađuje neverovatne predmete
Nakon oporavka od teške operacije, Biljana Ivić iz Kuršumlije, slučajno je zapazila snimak izrade cveća od porcelana. Kako su je oduvek privlačile kreativne stvari,... (FOTO) RETKO KO PRIMETI DA OVO NIJE PRAVO CVEĆE Kuršumličanka od porcelana izrađuje neverovatne predmete

Nakon oporavka od teške operacije, Biljana Ivić iz Kuršumlije, slučajno je zapazila snimak izrade cveća od porcelana. Kako su je oduvek privlačile kreativne stvari, a bila je vešta da plete i veze, i sama se upustila u izradu dekorativnih predmeta iz topline svog doma.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

„Rešila sam da probam ovo sa hladnim porcelanom, bila sam uporna, i iako je sve bilo dosta naporno, uspela sam da sve to savladam sama. Nakon sedam godina truda, rezultati su vidljivi“, primećuje naša sagovornica.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

Hladni porcelan je veoma popularna masa koju je, kako mnogi kažu, lako napraviti kod kuće, a od njega se mogu napraviti razni predmeti, ali i nakit, ukoliko ste vešti. Najbitnije je imati dobar recept, ali i poznavanje trikova, kako napravljeni predmeti ne bi popucali.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

„Materijal za izradu kupujem i smesu pravim sama, a i šablone crtam samostalno, kako bih na kraju izradila dekoracije. Ljudima su omiljene ruže od porcelana, ali i orhideje i zumbuli, mada je i ostalo cveće dosta traženo, jer ukusi se razlikuju“, objasnila je Biljana za Biznis.rs.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

Iako je hladni porcelan izvorno u beloj boji, u njega se mogu dodati razne akrilne boje, a mešanjem se postižu željene nijanse.

Predmeti izrađeni od ovog materijala suše se na vazduhu, a konačan predmet je potrebno zaštiti akrilnim lakom. Ovo sve je Kuršumličanka (53) i više nego uspešno savladala.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

„Meni je ovo jedini posao, ali ga zaista radim sa mnogo ljubavi, što se vidi po mojim radovima. I tokom pandemije korona virusa rado sedim kod kuće i uživam u izradi svojih radova, koji putuju na različita mesta i ulepšavaju mnoge domove“, istakla je Ivić.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

Od alata koristi, kako kaže, vrlo malo, jednu oklagijicu i gvozdeni štapić sekač, ali se uglavnom sve radi ručno, bilo da je porcelansko cveće ili nešto drugo.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

„To traje u etapama, po nekoliko dana, od procesa pravljenja, preko sušenja i toniranja, do sklapanja, tako da se nikada ne zna koliko je vremena potrebno za izradu, recimo, jednog cveta. Sve radim sama u svom stanu, nemam posebnu radionicu“, naglasila je Biljana.

Cveće od porcelana
Foto: Privatna arhiva Biljane Ivić

Dodaje da je srećna što poseduje ovakav talenat i kaže da se i sama nekad divi sebi i zapita da li je to stvarno uradila. A svoje znanje ne čuva samo za sebe, već drži i edukacije, kako bi prenela svim zainteresovanima tehniku izrade predmeta od hladnog porcelana.

  • Nataly

    2.12.2020 #1 Author

    Predivno. Treba imati ne samo talenat već i strpljenje.

    Odgovori

  • Danijela

    2.12.2020 #2 Author

    Potrebno je dosta strpljenja i maste za ovakve radove. Prelepo.

    Odgovori

  • Tina

    6.12.2020 #3 Author

    Bas je lepo cvece

    Odgovori

  • Natasa

    23.2.2021 #4 Author

    Interesuje me da li mite i gde da se pogleda i odabere. Hvala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...