(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Divčibare – nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi naše zemlje

BiznisSrbijaTurizamVesti

24.12.2020 11:43 Autor: Marija Jovanović 3

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Divčibare – nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi naše zemlje (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Divčibare – nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi naše zemlje
Divčibare, turističko planinsko mesto na planini Maljen, veliki je dragulj netaknute prirode. Poznato po livadama sa mekom travom i šumama belog i crnog bora,... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Divčibare – nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi naše zemlje

Divčibare, turističko planinsko mesto na planini Maljen, veliki je dragulj netaknute prirode. Poznato po livadama sa mekom travom i šumama belog i crnog bora, prednost Divčibara u odnosu na druge turističke centre je što ovo mesto, za razliku od drugih planinskih destinacija, nije urbanizovano.  

Foto: Turistička organizacija Valjevo

„Povoljan geografski položaj doprineo je da prema Divčibarama gravitira mnoštvo gradskih stanovnika, jer je ovo najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i Vojvodini. Na Divčibarama je razvijen boravišni, zdravstveno-rekreativni, sportsko-rekreativni, izletnički turizam, a u nešto manjoj meri i lovni i ribolovni“, kaže za Biznis.rs direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković.

Foto: Tursitička organizacija Valjevo

Vrhunske ski staze i prelepi vidikovci

Aktivna i zimi i leti, poznata po odličnim stazama za skijanje, kako za početnike, tako i za vešte skijaše, ova planina bogata je obeleženim pešačkim i bicikističkim stazama. Na ovoj nezaobilaznoj turističoj destinaciji nalaze se čak četiri zaštićena rezervata prirode – Čalački potok, Crna reka, Vražiji Vir i Zabalac.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

„Vidikovci Paljba, Crni vrh, Golubac i Velika Pleća svim posetiocima pružiće poseban ugođaj uživanja u prirodi. Sa ovih vidikovaca pruža se predivan pogled na šumadijske planine, Kopaonik, Sokolske planine, Zlatibor, Taru, Goliju i Durmitor. Vidikovci Maljena lako su dostupni tako da se do njih može doći za pola sata do sat hoda“, navodi Marković i dodaje da je ljubiteljima aktivnog turizma, pored različitih staza, na raspolaganju i vožnja kvadovima po ucrtanim stazama.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

Skijašima su namenje dve staze za skijanje – Ski staza centar za pečetnike i staza Crni vrh, koja je za veštije skijaše. Pored iznajmljivanja ski opreme, posetiocima su na raspolaganju i instruktori skijanja, veštačko osneživanje, a za najmlađe je tu Avantura park.

Gastronomska ponuda koja se ne odbija

Novoigrađena Etno tržnica svim turistima pruža mogućnost da kupe domaće proizvode poput sira, kajmaka, pršute, rakije i domaće zimnice.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

Kada je reč o gastronomskoj ponudi, poznat je divčibarski planinski doručak koji se sasatoji od domaće proje, sira, pršute, kajmaka i slanine. Tu su i frape od maline, ali i specijaliteti od gljiva, s obzirom da su Divčibare bogate gljivama, kao i nezaobilazno planinsko jagnje.

Mesto idealno za oporavak nakon korona virusa

Divčibare kao planinsko tursitičko mesto – visoravan, nalazi se u centralnom delu Maljena. Ova planina odlikuje se karakterističnim reljefom, što uslovljava povoljne klimatske karakteristike i raznovrstan i specifičan biljni i životinjski svet. Na Maljenu su dobro očuvane šume i ova planina je najsevernije stanište borovih šuma u Srbiji.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

„Dobar geografski položaj uslovljava dopiranje vazdušnih masa iz Jadranskog mora i sukobljavanje sa vazdušnim masama sa Karpata i Panonske nizije, čime se objašnjava prisustvo joda u vazduhu. Proleća i leta su kratka, zime su hladne i duge sa obilnim snežnim padavinama, a jeseni duge i blage“, objašnjava Marković.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

Zahvaljujući svojim izrazito povoljnim uslovima, klima Divčibara, shodno zaključku Balneo-klimatološkog instituta Srbije, može se koristiti za različite vrste lečenja, napominje direktorka TO Valjevo.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

Naročito u vreme pandemije, preporučuje se boravak na ovoj planini upravo zbog vazduha koji je bogat jodom, pa je ovo mesto vrlo značajno i za oporavak nakon korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...