(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Srpsko more u Golupcu, mestu gde je Dunav najširi u celom svom toku

BiznisSrbijaTurizamVesti

23.7.2020 10:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Srpsko more u Golupcu, mestu gde je Dunav najširi u celom svom toku (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Srpsko more u Golupcu, mestu gde je Dunav najširi u celom svom toku
Epidemija korona virusa ne jenjava, a građanima Srbije su skoro sve granice ka inostranstvu zatvorene zbog sve većeg broja zaraženih osoba. I dok su... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Srpsko more u Golupcu, mestu gde je Dunav najširi u celom svom toku

Epidemija korona virusa ne jenjava, a građanima Srbije su skoro sve granice ka inostranstvu zatvorene zbog sve većeg broja zaraženih osoba.

I dok su mnogi svoje planirane letnje godišnje odmore odložili za narednu godinu, ima i onih koji su rešili da bolje upoznaju svoju zemlju, letujući na nekoj od mnogobrojnih destinacija u Srbiji.

Foto: TO Golubac

Jedna od destinacija koju vredi posetiti i upoznati je Golubac. Nа desnoj obаli Dunаvа kod ulaska u Đerdapsku klisuru, na samo 20 kilometara od Srebrnog jezera nalazi se Golubac – srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Tvrđava Golubački grad je svakako najveći i najautentičniji brend opštine Golubac, kao i manastir Tumane, kažu iz turističke organizacije Golubac za biznis.rs.

Foto: TO Golubac

Tvrđava- Čuvar Đerdapskog tesnaca

Nema bližih podataka o tome ko je (Ugari ili Srbi) i kada tačno izgradio Golubačku tvrđavu. U pisanim izvorima se prvi put pominje 1335. godine, u ugarskoj povelji iz 1337, u kojoj se navodi da je vlastelin Nikola Banfi, za koga se izdaje povelja, 1335. godine boravio u Golupcu, tvrđavi sa ugarskom vojnom posadom. Tvrđava je osnovana svakako pre, ali nije poznato da li je to bilo pre ili tokom neprijateljstva Ugarske i Srbije, do koga je došlo posle smrti kralja Dragutina, i tokom kojeg se prvi put i pominje Golubačko utvrđenje. Sve do vremena nakon raspada Dušanovog carstva, Golubac po istorijskim izvorima ne menja status i ostaje u posedu Ugara.

Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik… i u svakom osnovu čini reč -golub.
Misteriju imena objašnjavaju srednjovekovne legende, a jedna od najpoznatijih govori o osmanskom zapovedniku grada koji se zaljubio u lepu meštanku Golubanu. Odbijajući da uđe u njegov harem, Golubana je kažnjena tako što je okovana za stenu da bi se pokajala. Njeno odbijanje pokornosti turskom komandantu odvelo ju je u smrt. Po njoj, Tvrđava je dobila ime Golubac, a stena, koja i danas viri iz Dunava, nosi ime ”Baba-kaj” ( tur.” pokaj se”).

Foto: Pixabay.com

„Ono što, takođe, krasi Golubac i čime se ponosimo jeste Dunav koji je na ulasku u Golubac širok 6,5 km, tako da posetioci ostanu u prvom trenutku zatečeni i zapitaju se da li se nalaze na moru ili su na reci?“, kažu u TO Golubac i dodaju: „Dunav je jedinstven u Golupcu, kod nas je Dunav najširi u celom svom toku i zato volimo da kažemo da Srbija ima more u Golupcu“.

Foto: TO Golubac

Pored atrakcija, kao što su pecanje, plivanje, jedrenje, na ovoj destinaciji jedinstven doživljaj čine i panoramsko razgledanje grada i tvrđave sa reke i šetnja uređenim stazama pored vode.

Foto: TO Golubac

Za ljubitelje aktivnog odmora

„Različiti i raznovrsni sadržaji čine da svako može da izabere svoju avanturu. Za aktivni odmor vlada veliko interesovanje i turisti često biraju taj vid odmora u našem kraju“, kažu u TO Golubac.

Foto: TO Golubac

Da zaista vlada veliko interesovanje za odmorom u Golupcu, kako kažu u TO, dokazuje i to što je u prvoj nedelji posle popuštanja mera u maju Tvrđavu posetilo blizu 2.000 ljudi.

„Posle vanrednog stanja, i poznate situacije sa pandemijom virusa Covid-19, Golubac je postao nezaobilazna destinacija za turiste iz svih krajeva Srbije“.

Foto: TO Golubac

Kada dođete u Golubac, ono što nikako ne treba propustiti je poseta Tvrđavi i manastiru Tumane, vikend naselju Vinci- Usije sa prelepom prirodom u borovoj šumi, sa stazama za šetnju i vidikovcima, a za najmlađe posetioce je na raspolaganju novouređeni park i sportski tereni, kao i mogućnost jedrenja.

Foto: TO Golubac


U Golupcu se nalazi Jedriličarski centar Srbije, deca mogu da se uključe u jedriličarski klub, gde im se kroz školu jedrenja, uz zdrav život i razvoj, pruža šansa da se takmiče, a možda osvoje i neku nagradu.

Foto: TO Golubac

Inače, u Golupcu se svake godine odigravaju državna prvenstva u Jedrenju i Kup Golupca, a 2015. tu je održano i Balkansko prvenstvo u jedrenju.

Foto: TO Golubac

Pored pecanja, plivanja, jedrenja, panoramskog razgledanja iz brodića sa reke i prelepih vidikovaca sa planinskih staza, vlada interesovanje i za vožnju biciklističkim stazama pored Dunava i planinskim stazama.

Foto: TO Golubac


U TO Golubac kažu i da u ponudi imaju nezaboravni doživljaj za one koji vole adrenalinske sportove, odnosno vožnju džipovima po nepristupačnim planinskim putevima što je avantura za sebe, i svakako poseta prelepim vidikovcima na tim stazama u okolini Golupca u organizaciji Džip kluba.

Foto: TO Golubac

Iz TO Golubac ističu da na toj destinaciji vaučere za odmor u Srbiji prima samo Hotel Golubački grad, kao i da je do sad izdato 1.500 potvrda za rezervaciju smeštaja i na dnevnom nivou se javi od 20 do 30 zainteresovanih za potvrdu rezervacija, tako da je interesovanje veliko.

„Očekuje se da posetioci ostvare oko 8.000 noćenja vaučerima. U Hotelu su za sad svi kapaciteti su popunjeni“, kažu za naš portal u TO Golubac.
Dodaju da postoji i privatni smeštaj, gde ima oko 300 ležajeva u kategorizovanim objektima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...