(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Šta je za Ameriku Kolorado, za nas je Uvac, jedan od najlepših kanjona u Evropi

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

27.5.2020 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Šta je za Ameriku Kolorado, za nas je Uvac, jedan od najlepših kanjona u Evropi (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Šta je za Ameriku Kolorado, za nas je Uvac, jedan od najlepših kanjona u Evropi
Pandemija korona virusa nanela je velike štete mnogim privrednim granama u svim zemljama na svetu, ali prema svim statistikama najviše štete osetiće ugostiteljstvo i... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Šta je za Ameriku Kolorado, za nas je Uvac, jedan od najlepših kanjona u Evropi


Pandemija korona virusa nanela je velike štete mnogim privrednim granama u svim zemljama na svetu, ali prema svim statistikama najviše štete osetiće ugostiteljstvo i turizam.

S obzirom da su do skoro zbog pandemije sve zemlje zatvorile granice, zdravstveni radnici i epidemiolozi preporučiju građanima da letnji odmor provedu u svojoj zemlji, jer vakcina za Covid-19 još nije pronađena, a predviđa se i drugi talas virusa. Takođe, zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje građana stranih zemalja, ako se zaraze korona virusom.

Srbija je lepa zemlja iako nema more, ali ima planine, jezera i druga prirodna bogatstva koja vredi videti i upoznati, uostalom, sve veći broj stranih turista koji dolaze u našu zemlju to i potvrđuje.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Rezervat prirode Uvac smatra se jednom od najlepših destinacija u Srbiji. Ono što je za Ameriku kanjon Kolorado, to je za Srbiju, pa i za Balkan – kanjon Uvca, jedan je od najlepših u Evropi.

Netaknuta priroda, pećine, jezera, endemske vrste biljaka i poslednje utočište gotovo izumrlih ptica – beloglavog supa, samo su neke od stvari koje možete videti tokom posete rezervatu. Tu su takođe mnogobrojne crkve, manastiri i džamije koje svakako ne treba zaobići.

„U Rezervatu Uvac se trudimo da zaštitimo životnu sredinu i prirodu, tako da je ovde turizam sporedna delatnost, odnosno ograničenog je obima i kapaciteta, ali za ljubitelje eko turizma i vožnje kajakom je pravo mesto“, kaže za portal Biznis.rs Darko Ćirović iz Rezervata prirode Uvac.

Jedno od najvećih prirodnih blaga Srbije je predeo od izuzetnog značaja prve kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na teritoriji opštine Sjenica i Nove Varoši, u okviru Starovlaško–raške visije. Okružen je planinama Zlatar i Javor i predstavlja jedinstvenu vazdušnu banju.

Uvršten je u prirodno dobro od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države od 1971. godine.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Posebna vrednost ove doline su specifični uklješteni meandri, koji su postali zaštitni znak Uvca i njihova slika pretenduje da bude simbol prirodnih bogatstava Srbije.

U okolini se mogu naći brojne pećine koje po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem dužine 6.185 metara. Sve pećine odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica.

U rezervatu prirode „Uvac“ nalazi se, prema najnovijim podacima oko 190 vrsta ptica, a u najznačajnije spada beloglavi sup (Gyps fulvus) – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije, kaže Ćirović.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do tri metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici – aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini “prirodnu reciklažu“.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Na područje rezervata prethodnih godina vratile su se još dve vrste orlova lešinara koje su nekada nastanjivale ovo područje. Reč je o crnom lešinaru i beloj kanji.

Područje rezervata naseljavaju i orao belorepan, suri orao, orao mišar, orao zmijar, kao i brojne vrste jastrebova i sova, ali i drugih ptica.

Takođe, značajno je je i prisustvo retkih i ugroženih vrsta sisara i druge faune, poput vuka, medveda, divljih svinja, lisica, zečeva, jazavaca, kuna.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Još jedno prirodno dobro kanjona rezervata su čiste vode koje su staništa 24 vrsta ribe, a njihovi delovi su i prirodna plodišta mladice, potočne pastrmke, jezerske pastrmke, zlatovčice, smuđa, klena, skobalja, potočne mrene. Raznolikost netaknutih staništa, prisustvo endemičnih, reliktnih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, od posebnog su značaja za očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta, a samim tim razvoj i promociju turističkih potencijala rezervata, ali i zlatarskog kraja u celini.

Priroda koja vas izmesti iz vremena, pogledi bez kraja i tišina puna tajni, nateraće vas da se zaljubite u ovaj raj na Zemlji. Rezervat nudi i veliki izbor aktivnosti kao što su ribolov, biciklizam, planinarenje ili kampovanje.

Obilazak kanjona Uvca obavlja se brodovima i katamaranima koji polaze sa brane na Rastokama, kao i sa lokaliteta Krstac ili Markova ravan. Sa Rastoka, naime, polaze uglavnom osobe koje odsednu u Novoj Varoši ili na Zlataru, a sa Krstca ili Markove ravni osobe koje polaze iz Sjenice. Tura se sastoji od vožnje čamcem kroz krivudave, nadaleko poznate, meandre, posete Ledenoj pećini i obilaska vidikovca Molitva sa kog se pruža pogled ka meandrima i koloniji beloglavih supova koji kruže nebom iznad jezera. Tura traje oko 4 sata. Na brodovima je dostupna hrana i piće po dogovoru.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Meandri Uvca počinju nekoliko kilometra iza Uvačkog jezera (poznatog među lokalnim stanovništvom i kao Sjeničko jezero), koje je leti odlično za kupanje, i koje predstavlja jedno od retkih mesta u kanjonu na kojima možete sići do vode. Tu se nalazi i viseći most, koji omogućava prelazak na drugu stranu kanjona.

Vidikovac „Molitva“ je nesumnjivo jedan od lepših vidikovaca u Srbiji. Pešačka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta izloženost vašeg pogleda će zaokupljati meandri reke Uvac.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Sa vidikovca se pogled baca na Specijalni rezervat prirode Uvac i velelepno Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima.

Uvačko jezero je prvo u nizu jezera koji su izgrađeni na reci Uvac za potrebe proizvodnje električne energije. Voda iz ovog jezera otiče u Zlatarsko jezero koje je drugo u nizu, a iz Zlatarskog u Radoinjsko jezero. Sva tri jezera su popularna izletišta koje turisti posećuju radi vožnje čamcima, kupanja, pecanja, šetnje… Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je veštačko jezero dugo 27 km koje vijuga meandrima kojima je pre njegovog nastanka proticala reka Uvac.

Foto: Privatna arhiva/Darko Ćirović

Što se tiče smeštaja, najbolje je pronaći apartman ili hotel u blizini, na planini Zlatar, u Sjenici, Novoj Varoši, Kokinom brodu, ili ako ima slobodnih mesta i u privatni smeštaj na Uvačkom jezeru.

  • Tatjana

    27.5.2020 #1 Author

    Srbija je puna prelepih mesta za izlete i uzivanje

    Odgovori

    • GocaBG

      27.5.2020 #2 Author

      Hocemo u inostranstvo,a u Srbiji prelepih mesta za odmor..

      Odgovori

  • Ivan

    27.5.2020 #3 Author

    Sve preporuke za Uvac prelepo mesto.

    Odgovori

  • Maja

    27.5.2020 #4 Author

    Uvac je predivan a takvih izletista u Srbiji ima pregrst

    Odgovori

  • Tajči

    27.5.2020 #5 Author

    Prelepo 👍🌞

    Odgovori

    • Nena

      28.5.2020 #6 Author

      Uvac je prelep trebamo biti svesni i negovati tu lepotu Srbije

      Odgovori

  • Rada

    28.5.2020 #7 Author

    Uvac u još mnogo prirodnih lepota koje treba posetiti.

    Odgovori

  • zorica

    30.5.2020 #8 Author

    UVAC JE PRELEP, BOZANSTVEN!!!!

    Odgovori

  • Jelena

    1.6.2020 #9 Author

    Srbija, prelepa zemlja, vredi obici svaki njen deo

    Odgovori

  • Ivona

    1.6.2020 #10 Author

    Imamo toliko neistrazenih kapaciteta i toliko prelepih destinacija, da je prava steta sto ne posecujemo vise prirodne lepote sopstvene zemlje pre nego sto odlucimo da obilazimo druge drzave. Nadam se da ce se to u nekom trenutku promeniti.

    Odgovori

  • DASHA

    7.7.2023 #11 Author

    Lepo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...