(FOTO/VIDEO) MLADIĆ OD 25 GODINA NAJMLAĐI SAMOOSTVARENI MILIJARDER Genije iz sveta autonomnih vozila

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

9.12.2020 10:30 Autor: Julijana Vincan 1

(FOTO/VIDEO) MLADIĆ OD 25 GODINA NAJMLAĐI SAMOOSTVARENI MILIJARDER Genije iz sveta autonomnih vozila (FOTO/VIDEO) MLADIĆ OD 25 GODINA NAJMLAĐI SAMOOSTVARENI MILIJARDER Genije iz sveta autonomnih vozila
Ostin Rasel (Austin Russell) postao je najmlađi samoostvareni milijarder. Do sada je bio izvršni direktor u manje poznatom delu automobilske industrije, predvodeći startap za... (FOTO/VIDEO) MLADIĆ OD 25 GODINA NAJMLAĐI SAMOOSTVARENI MILIJARDER Genije iz sveta autonomnih vozila

Ostin Rasel (Austin Russell) postao je najmlađi samoostvareni milijarder. Do sada je bio izvršni direktor u manje poznatom delu automobilske industrije, predvodeći startap za autonomne automobile Luminar.

Kompanija za lasersku tehnologiju Luminar Technologies Inc, koju je Rasel osnovao kad je imao samo 17 godina, objavila je krajem prošle nedelje da je prvi put uvrštena na indeks Nasdaq.

On je tako postao prvi samoostvareni milijarder, a Forbes je naveo i da je on jedan od prvih milijardera koji je izašao iz sveta autonomnih vozila.

„Još sam relativno mlad, ali u ovo je uloženo puno krvi, znoja i suza. I imao sam dovoljno sreće da sam mogao da zadržim dovoljno dobar udeo“, izjavio je u video-intervjuu za Forbes iz svoje kancelarije u kalifornijskom gradu Palo Alto.

Raselovih 104,7 miliona deonica, oko trećine Luminarovog kapitala, vredelo je 2,4 milijarde dolara pre nekoliko dana.

Prema američkom biznis magazinu Forbes, Rasel je redak slučaj dečaka genija koji zna da iskoristi svoje talente. Ističe se kako je već s dve godine znao čitav periodni sistem napamet, a u šestom razredu pretvorio je svoju Nintendo DS konzolu u mobilni telefon, nakon što su mu roditelji zabranili mobilni uređaj.

Sa 13 godina već je prijavio prvi patent, podzemni sistem za recikliranje vode koji hvata vodu iz prskalica i čuva je za buduće vrtlarstvo, kako bi smanjio otpadne vode. Umesto da ide u srednju školu, svoje tinejdžerske godine proveo je na institutu Irvine’s Beckman Laser na Kalifornijskom unverzitetu.

Raselova kompanija posebno se fokusira na LiDAR (Light Detection and Ranging) sisteme, koje koristi i Apple za svoj iPhone 12 Pro/Pro Max za poboljšano AR igranje, između ostalog.

Forbes primećuje da je Rasel toliko usredsređen na posao, da nema distrakcija koje oduzimaju toliko vremena drugim 25-godišnjacima – nema ni Facebook ni Twitter naloge.

Kajli Džener (Kylie Jenner), koja je kapitalizovala svoju popularnost na društvenim mrežama, do nedavno je bila „najmlađa samoostvarena milijarderka“, ali joj je Forbes oduzeo tu titulu, prenosi Index.hr.

  • NINICA

    11.6.2022 #1 Author

    Nekom je život majka a nekom maćeha😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...