(FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Bajkovita tvrđava na rubu Balkana čuva magiju najlepših zalazaka sunca

BiznisIzdvajamoKulturaLifestyleSrbijaTurizamVestiZanimljivosti

26.11.2020 12:22 Autor: Julijana Vincan 2

(FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Bajkovita tvrđava na rubu Balkana čuva magiju najlepših zalazaka sunca (FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Bajkovita tvrđava na rubu Balkana čuva magiju najlepših zalazaka sunca
Na desnoj obali Dunava, na strmoj kamenoj litici, nalaze se zidine srednjovekovnog grada Rama. Tu se danas nalazi malo selo, nekada poznato kao varoš,... (FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Bajkovita tvrđava na rubu Balkana čuva magiju najlepših zalazaka sunca

Na desnoj obali Dunava, na strmoj kamenoj litici, nalaze se zidine srednjovekovnog grada Rama. Tu se danas nalazi malo selo, nekada poznato kao varoš, koje je ime dobilo po istoimenoj tvrđavi oko koje se formiralo i naselje.

U ataru sela Ram, nalaze se ostaci Keltskog svetilišta i Rimskog vojnog logora Lederate, koji svedoče o smenjivanju mnogih civilizacija i njihovih kultura, koje datiraju još iz vremena pre nove ere.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Najimpozantniji svedok prohujalih vremena jeste izuzetno slikovita tvrđava podignuta 1483. godine po nalogu sultana Bajazita II (1430-1512). Letopisi su zabeležili da je on, posle smrti Mehmed Paše, preuzeo vlast i obnovio Ram i Kuleč.

Ovo srednjovekovno zdanje centar je interesovanja turista, kako domaćih tako i stranih, koji i sami govore da ne postoji bolje mesto da razumemo srednjovekovne bitke, nego da stojimo na samom bojištu.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Ramska tvrđava, jedno od nekoliko najznačajnijih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, i dalje velelepno stoji na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Najslikovitija srednjovekovna tvrđava na Dunavu

Nakon dvogodišnje obnove, Ramska tvrđava otvorila je svoje kapije u avgustu 2019. godine, a od tada je, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od korona virusa, imala čak 40.000 posetilaca. Zvanično otvaranje ovog utvrđenja bilo je 2. marta.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Iz perioda sultana Bajazita II, dede Sulejmana Veličanstvenog, potiče legenda, po kojoj je on, obilazeći svoje vojnike, zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav i suprotnu ugarsku stranu.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

„Sedeći tako na prostirci – ihramu (turski naziv za prostirku za molitve), on je zaspao. Kada se probudio osećao se kao preporođen. Posle je naredio da se na mestu njegovog ihrama sagradi tvrđava, koja je po ihramu i dobila ime“, pričaju u Turističke organizacije Veliko Gradište, objašnjavajući tako jedan od mogućih načina na koji je Ramska tvrđava nazvana.

Stojimo na samom bojištu, bogatom istorijom

Ramska tvrđava je bila zidana za odbranu od hladnog i vatrenog oružja. Kule, kojih ima pet, snabdevene su i danas vidljivim otvorima za topove, pa se može reći da je Ram pravo artiljerijsko utvrđenje. Tvrđava je bila opasana dubokim rovom i ulaz u nju je bio moguć preko pokretnog mosta.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

„Tvrđava poseduje 36 topovskih otvora, što govori o njenoj velikoj moći, a poređenja radi – tvrđava Kalemegdan u Beogradu ima samo 22 otvora. Oni su raspoređeni na zidovima kula i bedema, tako da pokrivaju ceo krug oko tvrđave. Veliko je interesovanje turista za obilazak dunavske lepotice, jer kako sami govore – ne postoji bolje mesto da razumemo srednjovekovne bitke nego da stojimo na samom bojištu“, kažu iz TO Veliko Gradište.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

U Turskim izvorima ostao je detaljan opis grada Rama: „Ramska tvrđava ima oblik nepravilnog poligona sa četiri ugaone i centralnom Donžon kulom. Više od 30 metara dugi, debeli zidovi koji povezuju kule, dobro su očuvani, dok je unutrašnjost tvrđave razorena za vreme Kočine krajine. Na masivnim zidnim platnima, uočljive su stražarske šetne staze. Kule su joj bile pokrivene šiljatim kupolama.”

Devojka i orao na Ramskoj tvrđavi
Foto: TO Veliko Gradište

U istoriografiji najpre se pamti Ramski distrikt, Ramski srez, Ramska knežina. Izvesno je da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila, poznatiji pod nadimkom Bič božiji.

Nešto više o Beogradskoj tvrđavi i parku Kalemegdan možete saznati u ovoj vesti.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Najromantičnije mesto na svetu

Jedna od legendi kaže da je Romulov mlađi brat Rem, nakon svađe sa bratom, krenuo sa svojom suprugom Leticijom da potraži sebi najromantičnije mesto na svetu, kako bi tu nastavio svoj život. Danima su lutali, dok u smiraj dana nisu došli do visoke stene sa koje se pogled pružao na veliku, moćnu, a potpuno mirnu reku. Stena pod njima isijavala je jarko crvenom bojom, dok je reka poprimala ružičaste tonove.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Očaran prizorom, pogledao je svoju voljenu Leticiju, čije je lice bilo obasjano jakom svetlošću, a boja njene kose poprimila je intenzivne tonove. U njihovim očima su se ogledale sve te divne boje i oni su u isti mah odlučili – ovde ćemo napraviti dom. Ako je verovati ovoj legendi, po Remu naselje i danas nosi naziv Ram, a zalaske Sunca na ovom mestu je National Geographic proglasio za neke od najlepših u Evropi.

Živopisni pogled na najlepšu Evropsku reku

Romantične staze prekrivene bujnom vegetacijom koje vode kroz brda prepuna poljskim cvećem i živopisni vidikovci koji gledaju na, kako kažu u TO Veliko Gradište, najlepšu evropsku reku – Dunav, i stenu na čijem je vrhu srednjovekovna tvrđava izdignuta iznad maglovite reke.

To je mesto na kome su živeli, stvarali i ratovali Kelti, Rimljani, Sloveni, Otomani, Austrougari i mnogi drugi..

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Hram Ram Svetilište – Kelti u Ramu

Na mapama iz 15. 16. i 17. veka, kako na turskim tako i na mađarskim i austrijskim, ovo mesto beleže kao Hram, a ne Ram. Hram je reč Keltskog porekla i predstavlja svetilište.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

„Krajem četvrtog veka pre naše ere, Kelti u svom pohodu iz Galije ka Grčkoj, na ovom mestu prelaze Dunav. Istočno od sela, na zaravnjenom platou, oni su formirali veliko utvrđeno naselje – opidum, od koga su do danas sačuvani ostaci zemljanih bedema sa utvrđenom zemljanom kapijom. Iznad utvrđenja nalazio se veliki keltski sveti prostor“, objašnjavaju u TO Veliko Gradište.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Kako istoričari tvrde, Kelti su imali prvo naselje na ovom prostoru, svoj Hram, a kroz istoriju i različito izgovaranje imena ovog mesta, slovo H se izgubilo i ostao je Ram.

Vaučeri za subvencionisani odmor

Kako navode naši sagovornici, interesovanje za vaučere Vlade Rupublike Srbije je, kao i prethodnih godina, bilo izuzetno.

„Zbog situacije sa korona virusom, domaći turisti pretežno su letovali u Srbiji, zahvaljujući kampanji početkom maja, koju su sproveli Turistička organizacija Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pod nazivom „Upoznaj Srbiju“, što je i dovelo do velikog broja iskorišćenih vaučera na Srebrnom jezeru“, ističu u TO Veliko Gradište.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Dodaju da je urađeno oko 4.000 potvrda o rezervaciji smeštaja putem vaučera, što znači unapred ostvarenih oko 20.000 noćenja samo putem vaučera.

Sam kraj opštine Veliko Gradište nudi osim prirodne lepote i mnoštvo sadržaja za rekreaciju i odmor, o čemu više možete pročitati ovde.

Tagovi
SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...