(FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte hodnicima poslednje srpske srednjovekovne prestonice

BiznisIzdvajamoLifestyleSrbijaTurizamVestiZanimljivosti

22.10.2020 12:52 Autor: Julijana Vincan 4

(FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte hodnicima poslednje srpske srednjovekovne prestonice (FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte hodnicima poslednje srpske srednjovekovne prestonice
Smederevska tvrđava do danas je ostala jedna od najvećih ravničarskih tvrđava Evrope. Sa svojih 10,5 hektara površine, 1,5 kilometara kamenih zidina i 25 kula... (FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte hodnicima poslednje srpske srednjovekovne prestonice

Smederevska tvrđava do danas je ostala jedna od najvećih ravničarskih tvrđava Evrope. Sa svojih 10,5 hektara površine, 1,5 kilometara kamenih zidina i 25 kula visine 20 metara, ova tvrđava je jedan od najvećih graditeljskih poduhvata u istoriji srpskog naroda.

Kostimirane srpske princeze u Smederevskoj tvrđavi
Foto: TO Smederevo

„Ništa veće od Smederevske tvrđave mi Srbi nismo napravili, sve do Novog Beograda, HE Đerdap ili autoputa, što se sve dešavalo u 20. veku. Ne samo što je Smederevska tvrđava poslednja srpska srednjevekovna prestonica, Mali Grad Smederevske tvrđave, Dvor Đurđa Brankovića, ujedno je i jedini sačuvan srpski srednjevekovni dvor“, objašnjava referent za marketing Smederevske tvrđave, Goran Jovšić.

Autentičnost ove velelepne građevine ogleda se najpre u načinu gradnje, kako Velikog tako i malog Grada. Tako na „Despotovoj kuli“ možemo videti jedan od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih graditeljskih natpisa.

Smederevska tvrđava
Foto: Igor Markov / Smederevska tvrđava

„Neimari Despot Đurđa Brankovića su na čeonom delu despotove kule postavili natpis koji na najdirektniji način otkriva da ju je on sagradio 1430. godine. Na Despotovom dvoru mogu se videti i čuvene „bifore“, prozori dvora koji su u 15. veku bili zastakljeni i koji govore o bogatstvu i snazi tadašnje srpske despotovine, ali i daju mogući odgovor na pitanje – kako bi naša zemlja izgledala danas da nije bila tih nekoliko vekova pod Otomanskom imperijom? Dolaskom u Smederevsku tvrđavu i pogledom na Despotov dvor, dobićete odgovor na to pitanje“, ističe Jovšić za Biznis.rs.

Smederevska tvrđava iz vazduha
Foto: Igor Markov / Smederevska tvrđava

Posetioci mogu da vide i kako su izgledale i ostale građevine na Dvorskom kompleksu, ali i odbrambene zidine i kule, i prođu kroz njih.

Šetnim stazama naići će na ostatke temelja crkve iz 15. veka, koja se nalazila u tvrđavi, i u kojoj su u to vreme boravile i mošti Svetog Luke Jevanđeliste.

Bitka nacija u Smederevu
Foto: Milorad Popović / Smederevska tvrđava / Bitka nacija

Ovo izuzetno zdanje nagrizao je zub vremena, a zbog svoje veličine, za njenu obnovu potrebno je mnogo vremena i sredstava. 

„Smederevska tvrđava je veća od pojedinih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji, koje je bilo lako renovirati, jer su i do 20 puta manje od Smederevske. Opet, i njihova obnova je trajala nekoliko godina, jer su bile tek kasarne (karaule) u odnosu na prestono Smederevo. Projekti su napravljeni i upućeni eminentnim evropskim fondacijama“, navodi Jovšić.

Smederevska tvrđava iz vazduha
Foto: TO Smederevo

Dok se čeka na realizaciju projekata, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo dovršava arheološka istraživanja na glavnom ulazu, koji je doživeo najveća razaranja i koji je najviše oštećen.

Osim svakodnevnog prijema turističkih grupa, ali i pojedinačnih posetilaca i prezentacije tvrđave od strane turističkih vodiča, tvrđava je i domaćin mnogih manifestacija i festivala kao što su „Teatar u tvrđavi“, „Dunavski filmski festival“, „Tvrđava muzike“, „Smederevska jesen“ i druge.

Vitezovi na brodu u Smederevu
Foto: Nenad Tepavčević / TO Smederevo / Bitka nacija

„Kao najinteresantniji događaj protekle godine pokazao se „Battle of nations“ (Bitka nacija). U pitanju je Svetski kup u srednjevekovnom viteškom borenju, koji okuplja više od 2.500 kostimiranih učesnika iz 42 zemlje“, naglašava Jovšić.

Bitka nacija u Smederevu
Foto: Milorad Popović / TO Smederevo

Taj događaj bio je planiran da se desi i ove godine, ali je otkazan zbog pandemije korona virusa.

„Pandemija je u celom svetu pa i kod nas, najpogubnije delovala po turističku privredu. Time je mnogostruko umanjen broj posetilaca. Manifestacije su ili odložene ili održane uz ograničen broj posetilaca u skladu sa merama koje su na snazi“, dodaje Jovšić.

  • Ivan

    22.10.2020 #1 Author

    Lepo treba sve posetiti u srbiji

    Odgovori

  • Goca Bg

    22.10.2020 #4 Author

    Puno lepih mesta nadomak Beograda…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...