(FOTO)OKO 10.000 GRAĐANA UŠLO U SRBIJU IZ CRNE GORE ZA MANJE OD 24 SATA Zbog novih epidemioloških mera povratnici iz inostranstva požurili kući

BiznisIzdvajamoRegionSrbijaTurizamVesti

19.9.2020 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

(FOTO)OKO 10.000 GRAĐANA UŠLO U SRBIJU IZ CRNE GORE ZA MANJE OD 24 SATA Zbog novih epidemioloških mera povratnici iz inostranstva požurili kući (FOTO)OKO 10.000 GRAĐANA UŠLO U SRBIJU IZ CRNE GORE ZA MANJE OD 24 SATA Zbog novih epidemioloških mera povratnici iz inostranstva požurili kući
Nova epidemiološka mera posebnog zdravstvenog nadzora za sve državljane Srbije i strane državljane sa privremenim ili stalnim boravkom koji se vraćaju iz država sa... (FOTO)OKO 10.000 GRAĐANA UŠLO U SRBIJU IZ CRNE GORE ZA MANJE OD 24 SATA Zbog novih epidemioloških mera povratnici iz inostranstva požurili kući

Nova epidemiološka mera posebnog zdravstvenog nadzora za sve državljane Srbije i strane državljane sa privremenim ili stalnim boravkom koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom – Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine stupila je na snagu u petak u 18 sati.

Foto: Tanjug

Tokom dana na graničnom prelazu Gostun sa Crnom Gorom bile su kilometarske gužve, a u petak uveče vozila gotovo da i nema. Tako je i na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom.

Građani obavezni da urade test samoprocene

Građani koji u Srbiju ulaze dužni su da se u roku od 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs/landing i urade test samoprocene na Covid-19, nakon čega će od lekara dobiti smernice o daljem postupanju.

Foto: Tanjug

Pre nego što je mera stupila na snagu mnogi su požurili da se vrate u zemlju. Zato su se u petak u poslepodnevnim časovima na GP Gostun sa Crnom Gorom stvorile velike, kilometarske gužve. Čekalo se i do dva sata.

Preko tog graničnog prelaza od ponoći do 18 sati ušlo je 3.200 automobila, oko 10.000 građana.

U petak uveče je situacija bila potpuno drugačija – granični prelaz je gotovo potpuno prazan, javio je RTS. Automobila nema, a na granici čeka samo manji broj kamiona.

Foto: tanjug

I na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom u popodnevnim satima nije bilo gužve, za razliku od popodneva. Nadležni na granici su rekli da nikad nije bilo manje vozila i putnika u ovo doba godine nego sada. Nije bilo gužvi ni na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Sanitarna kontrola na granicama

Sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je za RTS da putnici koji prelaze granične prelaze prolaze sanitarnu kontrolu, a instalirane termovizijske kamere pokrivaju sve dolazeće putnike i beleže putnike sa povišenom temperaturom.

Ukoliko putnik ima višu temperaturu, izdvaja se i ulazi u zonu koja je predvidena za privremenu izolaciju. Sa njim se obavlja razgovor uz sve mere predostrožnosti.

Foto: Tanjug

Ako ima sumnji da je reč o korona virusu, zove se dežurni epidemiolog iz Gradskog zavoda i odlučuje se da li ide u karantin, izolaciju ili izolaciju radi lečenja, rekao je Milanov.

Tokom popodneva bio je pojačan saobraćaj i na Jadranskoj magistrali zbog povratka građana iz Crne Gore. Na naplatnoj stanici Preljina, na naplati, zadržavanje vozila je 30 minuta, saopštili su iz Puteva Srbije.

Na autoputu Miloš Veliki, tokom vikenda, u popodnevnim i večernjim satima očekuje se povećan intezitet saobraćaja. Duž autoputa Miloš Veliki na portalima sa izmenljivom saobraćajnom signalizacijom biće istaknuta obaveštenja o zadržavanjima na naplatnim stanicama i stanju na autoputu.

I voz iz Bara bio pun naših građana

Da se ozbiljno shvatio poziv Kriznog štaba potvrđuje i pun voz koji je u petak ujutro stigao iz Bara u Topčider.

Iako voz saobraća gotovo tri nedelje, nakon višemesečne pauze, crnogorski kondukteri prenose utisak, sezona je trajala samo jedan dan – u petak. Od uvođenja novih mera bio je pun.

Foto: Tanjug

„Kompozicija je proširena, a samo u odnosu na juče prevezeno je 170 punika više. Voz koji je krenuo u četvrtak u 19 sati iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila“, navodi Dragana Stankovic iz Srbijavoza.

Srbijavoz preduzeo je sve mere u cilju sprečavanja širenja virusa, čišćenje je dodatno pojačano, sedi se isključivo pored prozora i smanjen je broj osoba u kabinama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...